Ouders slaan alarm: 'verplichte schoollaptop te duur'
Kostenpost

Ouders slaan alarm: 'verplichte schoollaptop te duur'

08-09-2018 17:19 Laatste update: 09-09-2018 08:19

Eén op de vijf ouders heeft grote moeite de laptop of tablet te betalen die de middelbare school van hun kinderen voorschrijft. Dat meldt het consumentenprogramma Kassa.

Twintig procent heeft er grote moeite mee, negen procent lukt het helemaal niet om die te betalen, blijkt uit een enquête van ouderorganisatie Ouders&Onderwijs in samenwerking met Kassa.

Onder druk gezet

Ook voelen ouders zich onder druk gezet bij de aanschaf van digitale leermiddelen die door de scholen worden voorgeschreven. Ouders&Onderwijs stelt dat scholen massaal de regels van de Onderwijsinspectie overtreden.

"Die regels zijn duidelijk. Als een school een voorgeschreven leermiddel verwacht van de leerlingen dan zijn de kosten voor de school en kan een bijdrage daarin hooguit vrijwillig zijn", stelt directeur Peter Hulsen van Ouders&Onderwijs.

Grote kostenpost

Meer dan de helft van de ouders voelt zich onder druk gezet om de rekening zelf te betalen, ook als ze daar helemaal geen geld voor hebben. Scholen schrijven vaak exact voor welk apparaat leerlingen moeten hebben. Het is veelal niet mogelijk om een eigen laptop te gebruiken of om die te lenen. Sommige scholen gaan zo ver dat ze tegen ouders zeggen dat ze maar een andere school voor hun kinderen moeten zoeken als ze de laptop of tablet niet kunnen betalen.

Vaak bedraagt de aanschafprijs van een tablet of laptop tussen de 250 en 550 euro. Een kwart betaalt volgens Kassa meer dan 550 euro. 1 op de 10 meer dan 700 euro. Er zou vaak geen betalingsregeling mogelijk zijn.