Spotify checkt locatie van gebruikers Familie-abonnement
GPS-check

Spotify checkt locatie van gebruikers Familie-abonnement

21-09-2018 16:22 Laatste update: 16:37

Spotify vraagt een deel van de abonnees om hun locatie door te geven. De muziekdienst wil zo controleren of gebruikers van het Familie-abonnement wel onder één dak wonen.

Volgens meerdere Duitse media hebben verscheidene Spotify-gebruikers mails ontvangen waarin ze de vraag krijgen om hun adres te bevestigen. Gebruikers die niet aan het verzoek voldoen, kunnen de toegang tot de dienst verliezen, waarschuwt Spotify. In een verklaring tegenover Der Spiegel laat Spotify weten dat de mail een 'test met kleine gebruikersgroepen in geselecteerde markten' betreft.

Het Duitse tijdschrift meldt dat de mail wordt verstuurd naar klanten die gebruikmaken van een Premium-Familie-account. Via dit 14,99 euro kostende abonnement is het mogelijk om de toegang tot de muziekdienst te delen met vijf anderen. Het abonnement hoeft niet per se binnen de familie te blijven. Ook buren of huisgenoten mogen er gebruik van maken. Zolang alle deelnemers maar op hetzelfde adres wonen.

Inkomsten mislopen

Bij doorklikken vanuit de Spotify-mail blijkt dat de muziekdienst de controle wil uitvoeren via een GPS-check die thuis moet plaatsvinden. Op die manier wil Spotfiy controleren of een abonnement niet wordt gedeeld door vrienden of collega's die op verschillende adressen gebruiken. Door dergelijke trucs loopt de muziekdienst immers inkomsten mis.

Het is trouwens eenvoudig om de controle te omzeilen. Gebruikers die locatieherkenning hebben uitgeschakeld op hun smartphone, moeten zelf hun postcode opgeven.

Kijk ook: zo bespaar je veel geld op streamingdiensten