Nieuwe hoofdredacteur Wikileaks
Wikileaks heeft een nieuwe hoofdredacteur. Kristinn Hrafnsson volgt Julian Assange op, die geen internettoegang meer heeft.
Ecuador, het land dat Assange onderdak biedt in de ambassade in Londen, besloot hem eind maart van internet af te sluiten. De Wikileaks-oprichter zou zich niet aan de afspraken hebben gehouden die hij met de Ecuadoraanse autoriteiten had gesloten.
Om Wikileaks draaiende te houden heeft de organisatie nu de IJslander Kristinn Hrafnsson aangesteld als hoofdredacteur. Volgens een tweet van Wikileaks blijft Assange wel de uitgever van de site.
Hrafnsson is sinds de begindagen aan Wikileaks verbonden. Zo was hij onder meer betrokken bij de publicatie van de Collateral Murder-video in 2010. In deze video was te zien hoe Amerikaanse militairen vanuit een helikopter het vuur openden op journalisten in Irak.
Imago afgebladderd
Het imago van Wikileaks is de afgelopen jaren flink afgebladderd. In de documentaire Risk van Laura Poitras komt Assange bijvoorbeeld bij vlagen naar voren als een paranoïde en narcistische lomperik die ervan overtuigd is dat de twee Zweedse vrouwen die hem beschuldigden van verkrachting, onderdeel uitmaken van een ‘gestoord feministisch complot’.
Veel voormalige medestanders ergeren zich aan het grillige karakter van Assange die de laatste jaren de nodige twijfelachtige allianties sloot. Zo was er de samenwerking van Wikileaks met de antisemitische Putin-apologeet Israel Shamir die de Wikileaks-bestanden over Wit-Rusland met de president van dat land, Aleksandr Loekasjenko, deelde. Het Loekasjenko-regime gebruikte de informatie vermoedelijk om dissidenten op te sluiten en te martelen.
Ook is er veel te doen geweest over Wikileaks’ betrokkenheid bij het verspreiden van de hoogstwaarschijnlijk door Rusland gestolen e-mails over Hillary Clinton. De Nederlander Rop Gonggrijp, die in 2010 ook betrokken was bij de openbaarmaking van de Collateral Murder-video, hekelde vorig jaar in een blogpost de samenwerking tussen Wikileaks en de Trump-campagne.