SpaceX mag 7000 extra internetsatellieten lanceren
Starlink

SpaceX mag 7000 extra internetsatellieten lanceren

16-11-2018 10:34 Laatste update: 17:41

De Amerikaanse telecomtoezichthouder FCC heeft ruimtevaartbedrijf SpaceX toestemming gegeven om ruim zevenduizend satellieten te lanceren voor snelle internettoegang.

Eerder dit jaar gaf de FCC al toestemming voor de lancering van 4425 satellieten. SpaceX wil uiteindelijk zo’n 12.000 satellieten de lucht in schieten om breedbandinternet te kunnen aanbieden via zijn Starlink-netwerk, schrijft Engadget.

In februari van dit jaar lanceerde SpaceX zijn eerste twee eigen breedbandsatellieten, Microsat-2a en Microsat-2b. De komende jaren wil het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk in een steeds hoger tempo nieuwe satellieten lanceren. In 2024 moet het Starlink-netwerk dan volledig online zijn.

Voordelen

Volgens SpaceX biedt internet via satellieten veel voordelen. Zo wordt het niet langer nodig overal kabels naartoe te trekken. Vooral voor afgelegen gebieden biedt dat mogelijkheden.

De satellieten moeten op ongeveer 1200 kilometer hoogte in een baan rond de aarde gaan zweven. Daarmee vliegen ze aanmerkelijk lager dan de meeste andere satellieten, die zich op een hoogte van 35.000 kilometer bevinden.

De korte afstand tot de aarde zou tot sneller internet moeten leiden. SpaceX belooft snelheden van een gigabit per seconde (al zullen er verschillende pakketten komen) en een latency van tussen de 25 en 35 milliseconde.

Jeff Bezos

De FCC heeft behalve aan SpaceX ook toestemming gegeven aan verscheidene andere partijen die met behulp van satellieten internettoegang willen bieden, zoals Kepler, Telesat en LeoSat. 

SpaceX krijgt daarnaast concurrentie van ’s werelds rijkste man, Jeff Bezos. De Amazon-oprichter heeft zijn eigen ruimtevaartbedrijf Blue Origin, dat ook van plan is satellieten te lanceren. Amazon werkt bovendien samen met Iridium Communications aan CloudConnect, een netwerk dat met behulp van satellieten wereldwijde toegang wil bieden voor internet of thing-applicaties.