© Mozilla

Firefox-maker baalt van nieuwe Microsoft-browser
Keuzevrijheid

Firefox-maker baalt van nieuwe Microsoft-browser

07-12-2018 16:58 Laatste update: 17:56

Firefox-maker Mozilla betreurt Microsofts beslissing om voor zijn browser Edge gebruik te gaan maken van Chromium, de open-source webtechnologie uit de koker van concurrent Google. De macht van Google zou zo te groot worden.

"Door over te stappen op Chromium geeft Microsoft Google nog meer controle over het online leven", stelt Mozilla-ceo Chris Beard in een blogpost. Hoewel Edge geen groot marktaandeel heeft, betekent de beslissing van Microsoft dat het marktaandeel van Chromium nog verder zal groeien.

Dat kan slecht uitpakken voor Mozilla, dat voor Firefox gebruikmaakt van eigen open-source software: Quantum Gecko. Hoewel Beard schrijft dat hij de beslissing van Microsoft vanuit zakelijk oogpunt begrijpt, vindt de Mozilla-ceo het "vanuit sociaal oogpunt" slecht dat zoveel macht over een belangrijk deel van de internetinfrastructuur bij één bedrijf (Google) komt te liggen.

Keuzevrijheid

"Dat is precies de reden waarom Mozilla bestaat. We concurreren niet met Google omdat het zakelijk zo aantrekkelijk is. We concurreren met Google omdat de gezondheid van internet en het online leven afhankelijk is van concurrentie en keuzevrijheid", stelt Beard.

Overigens is een aanzienlijk deel van de inkomsten van Mozilla afkomstig van Google. Google betaalt om in meerdere landen de standaardzoekmachine in Firefox te zijn. 

Volgend jaar

De nieuwe versie van Edge met Chromium zal in de loop van volgend jaar verschijnen voor Windows 7, 8 en 10. Een eerste previewversie van de nieuwe browser zal begin 2019 beschikbaar zijn, belooft Microsoft. Daarnaast gaat het bedrijf ook een versie van Edge uitbrengen voor de Mac.

Volgens Statcounter heeft Chrome wereldwijd een marktaandeel van 72 procent, op grote afstand gevolgd door Firefox met 9 procent, Internet Explorer en Safari met 5 procent en Edge met 4 procent. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s