Privacyvoorvechter

'Google hoeft vergeetrecht alleen binnen de EU toe te passen'

10 januari 2019 om 10:59
Laatste update: 10 januari 2019 om 11:31

Zoekmachines zoals Google hoeven het recht om vergeten te worden alleen toe te passen in zoekresultaten voor gebruikers binnen de Europese Unie.

Dat advies geeft advocaat-generaal Maciej Szpunar aan het Europese Hof van Justitie (pdf). Sinds 2014 moeten zoekmachines in Europa bepaalde zoekresultaten schrappen als burgers daar om vragen, bijvoorbeeld omdat ze belastend zijn voor de betreffende persoon of naar privacygevoelige informatie leiden.

In 2015 weigerde Google echter om links met informatie over een Franse burger uit zijn resultaten te schrappen. Google wilde de resultaten alleen onvindbaar maken in resultaten voor Europese gebruikers, op basis van het ip-adres. De Franse privacywaakhond ging met de zaak naar de Franse rechter, die weer doorverwees naar het Europese Hof.

Schrappen op basis van ip-adres

Nu wordt Google in het advies van advocaat-generaal Szpunar in het gelijk gesteld. Volgens Szpunar voldoen Google en andere zoekmachines aan de regels zolang vergeetverzoeken van Europeanen niet meer worden getoond op Europese domeinen. Wel wordt verwacht dat zoekmachines enige moeite doen om geschrapte resultaten voor Europeanen onbereikbaar te houden.

Wie een Amerikaanse domeinnaam van een zoekmachine bezoekt, moet zolang hij binnen Europa is dus nog steeds geen zicht krijgen op geschrapte zoekresultaten. Het is dus niet genoeg om een zoekresultaat bijvoorbeeld alleen te schrappen op google.nl, maar niet op google.com; de locatie van de gebruiker moet leidend zijn.

Bits of Freedom positief

De Nederlandse burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is positief over het advies van Szpunar. "Het grootste probleem wordt zo opgelost: een bepaald zoekresultaat komt niet meer bovenaan in Google. Het blijft wel op het internet staan, maar de vindbaarheid neemt enorm af", zegt een woordvoerder tegen Bright.

Het is daarbij wel van belang dat de zoekresultaten inderdaad voor alle Europese gebruikers onzichtbaar worden gemaakt, vindt Bits of Freedom, bijvoorbeeld op basis van het ip-adres.

Een woordvoerder van Google zegt desgevraagd dat het bedrijf "hard werkt om er zeker van te zijn dat het vergeetrecht voor effectief is voor alle Europeanen, waarbij we ook geolocatie gebruiken om zeker te zijn van 99 procent effectiviteit". Geolocatie is het gebruik van ip-adressen en andere informatie om te bepalen vanuit welk land de gebruiker een website benadert. Google gaat verder niet in op inhoudelijke vragen over het advies van de advocaat-generaal.

Hoewel het advies van de advocaat-generaal niet bindend is, gaat de rechter er meestal in mee.

Lees meer over:

Deel via