Wat is het zwartste zwart?
Pikzwarte fitty

Wat is het zwartste zwart?

28-02-2019 19:22 Laatste update: 28-08-2019 18:22

Twee kunstenaars vechten over de kleur zwart en het is hilarisch.

Pikzwart, inktzwart, zo zwart als roet of zo zwart als de nacht. Allemaal dezelfde kleur zou je denken. Maar er is een enorm conflict gaande over zwart. 

In 2016 verbood topkunstenaar Anish Kapoor iedereen gebruik te maken van ‘s werelds zwartste zwart genaamd Vantablack door de exclusieve rechten te kopen. Het pigment was oorspronkelijk ontwikkeld voor satellieten en wetenschappelijke toepassingen. De halve kunstwereld viel over Kapoor heen. Als toppunt ontwikkelde collega-kunstenaar Stuart Semple ‘s werelds meest rosé rosé en stelde dat beschikbaar aan heel de wereld behalve Anish Kapoor. Die liet natuurlijk niet over zich heen lopen en postte, heel volwassen, op Instagram een foto van zijn middelvinger gedoopt in de voor hem verboden verf.

En dat kon Semple weer niet hebben. Met 1000 andere kunstenaars ontwikkelde hij een alternatief voor de onbereikbaar geworden Vantablack. Black 3.0 is de meest matte, platte, zwarte acrylverf ter wereld en absorbeert 99 procent van het opvallende licht. Als je in een pot verf kijkt, lijkt het alsof je in een diep gat kijkt. Het bevat een mysterieus ingrediënt met de naam nano-mattifier.

Wie ook nog wat (roetzwarte) kolen op het vuur wil gooien koopt op Kickstarter voor 32 dollar een tube Black 3.0 zwarte verf. Je dient dan wel het vakje aan te tikken dat verklaart dat je “niet Anish Kapoor bent, geen relatie tot hem hebt, en de verf niet voor hem koopt”.  

Het is niet de eerste keer dat iemand een kleur claimt. In 2014 kocht T-Mobile het copyright van de kleur magenta met de kleurcode Ral 4010 in hun logo. Maar iedereen mag het magenta nog steeds gebruiken, mits je het niet als hoofdkleur voor je telecombedrijf inzet. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s