Huawei toont opvouwbare smartphone met 5G
MWC 2019

Huawei toont opvouwbare smartphone met 5G

24-02-2019 14:56 Laatste update: 06-03-2019 10:08

Na Samsung komt ook Huawei met een opvouwbare smartphone. De Huawei Mate X is dunner en duurder dan die van Samsung. Hij werkt met 5G en heeft grote schermen aan de voor- en achterkant.

De specificaties van de Mate X, die Huawei zondag presenteerde tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, zijn indrukwekkend. Het toestel heeft een oled-display van 8 inch dat er in opgevouwen toestand voor zorgt dat je smartphone twee schermen heeft: zowel aan de voor- als de achterkant.

Terwijl het grote scherm bij de Galaxy Fold aan de binnenkant zit, zit het scherm van de Mate X aan de buitenkant. Volgens The Verge, dat het toestel al mocht bekijken, zorgt dat ervoor dat het Huawei-toestel er "veel natuurlijker en robuuster" uit ziet.

Het scherm aan de achterkant van 6,4 inch stelt je in staat om selfies te maken of om met iemand anders te delen wat er zichtbaar is op het display aan de voorkant. Het scherm aan de voorkant is 6,6 inch groot. De camera’s aan de voor- en achterkant zijn tegelijkertijd te gebruiken.

Minder dik en snel opladen

Opengevouwen is het scherm een 5,4 millimeter dikke tablet. Opgevouwen is de Mate X 11 millimeter dik. Daarmee is de Mate X aanmerkelijk minder dik dan de Samsung Galaxy Fold die opgevouwen naar verluidt 17 millimeter dik is.

Huawei belooft dat het opladen met de Huawei Mate X ook nog weer een stuk sneller zal gaan. Dankzij de 55W SuperCharge gaat het opladen 600 procent sneller dan bij de iPhone XS Max, stelt het Chinese bedrijf. In een half uur is de accu van 4500 mAh voor 85 procent opgeladen.

Film binnen 3 seconden binnenhalen

De Mate X heeft een Kirin 980-processor aan boord. Dat is dezelfde processor als in de Mate 20 Pro. Ook heeft het toestel een 5G-modem. Daar heb je in Nederland op dit moment nog niets aan: de 5G-frequenties moeten nog worden geveild.

Voor de toekomst is 5G wel interessant. Huawei belooft dat het mogelijk is om met een snelheid van 4,6 Gbps te downloaden met het modem in de Mate X. “Je kunt een film van 1 GB binnen drie seconden binnenhalen”, aldus Richard Yu, die aan het hoofd staat van de consumentendivisie van Huawei.

Fors prijskaartje: 2299 euro

De Mate X kost 2299 euro en komt medio dit jaar op de markt. Daarmee is het Huawei-toestel duurder dan de Samsung Galaxy Fold, die in de VS 1980 dollar gaat kosten. 

Volg het Bright YouTube-kanaal voor video's van de nieuwe smartphones

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s