De opvoedkwestie: hoe lang mogen ze op de iPad?
Gezin

De opvoedkwestie: hoe lang mogen ze op de iPad?

26-02-2019 08:45 Laatste update: 01-03-2019 18:16

Het blijft een twistpunt tussen Willemijn (40) en haar man: de regels over het iPad-gebruik van hun dochters van 5 en 7. Van hem mogen ze er onbeperkt op, van haar hooguit een half uur. Wat is wijsheid?

Bijna elke dag komt het tot een onenigheid tussen Willemijn en haar man. En de aanleiding is altijd hetzelfde: het iPad-gebruik van hun meiden. Willemijn: "Van Arnoud mogen onze dochters zowat de hele dag op hun tablet spelen. Hij vindt het maar wat handig: de meisjes rustig YouTube-filmpjes kijkend, terwijl hij z’n handen vrij heeft om te koken of iets in huis te doen. Ik sta daar helemaal niet achter, want ik lees steeds dat zo’n iPad helemaal niet goed is voor kinderen. Van mij mogen ze er hooguit een half uur per dag op. Arnoud vindt dat onzin, en de meiden zijn het natuurlijk roerend met hem eens. Wat zijn in dit geval goede regels voor in huis?"

Ze is het helemaal met de moeder in kwestie eens, zegt Hanneke Poot - Van der Windt, kinderfysiotherapeute en psychomotorisch remedial teacher bij Sirene voor Kinderen: "Ik ben blij dat deze moeder hiervoor gaat liggen. Zo veel ouders gebruiken de iPad – of tv – als een soort oppas voor hun kinderen. Puur uit gemak." Poot - Van der Windt bevestigt de nadelige gevolgen van iPad-gebruik: "Tot zeven jaar rijpen de hersenen, dan worden er verbindingen aangelegd in het kinderbrein. Een iPad geeft veel te veel prikkels, en door die overprikkeling ontstaan er blokkades in de hersenen. Ook gaat het slapen lastiger: door het blauwe licht van het scherm maakt het lichaam minder melatonine aan, een stofje dat kinderen helpt in te slapen. Ook worden kinderen ’s morgens met een moe hoofd wakker. Mensen denken vaak dat kinderen lekker ontspannen achter zo’n tablet zitten, maar eigenlijk raken ze juist overprikkeld."

Dus wat is wijsheid in dit geval? Poot - Van der Windt kan zich zeker vinden in Willemijns regel van maximaal een half uur per dag: "Dat is voor haar zevenjarige dochter meer dan genoeg, zeker omdat ze daarnaast waarschijnlijk ook nog tv kijkt. Voor de vijfjarige dochter zou ik aanraden de iPad nog helemaal te verbieden – dat geldt naar mijn mening voor alle kinderen tot en met zes jaar." 

Na het iPad-gebruik is het volgens Poot zaak om de kinderen naar buiten te sturen om te spelen: "Als compensatie van de schermtijd. Buitenspelen zorgt voor een betere conditie, de ontwikkeling van de ogen, vitamine D voor sterke botten, voor de sociale en zintuiglijke ontwikkeling en kinderen kunnen zich lekker afreageren na al die prikkels. Plus: buitenspelen zorgt voor de ontwikkeling van je gevoel voor humor. Humor is het relativeren van jezelf. Als je veel binnen bent, kun je denken dat de wereld om jou heen draait. Als je buiten bent, verdwijn je in de ruimte en leer je jezelf te relativeren. Kinderen zijn tegenwoordig zo serieus."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s