Politietool voor hacken smartphones te koop op eBay
Privacy

Politietool voor hacken smartphones te koop op eBay

27-02-2019 21:04 Laatste update: 28-02-2019 07:38

Gereedschap dat politiediensten gebruiken voor het hacken van iPhones en Android-toestellen, is te koop via de veilingsite eBay.

Dat meldt Forbes. Het betreft de Universal Forensic Extraction Device (UFED). Dit gereedschap van het Israëlische bedrijf Cellebrite wordt door politiediensten wereldwijd ingezet om smartphones uit te lezen. Ook de Nederlandse politie en het Nederlands Forensisch Instituut maken gebruik van UFED.

De apparaten worden via eBay voor bedragen tussen de 100 en 1.000 dollar aangeboden. Vergelijkbare, nieuwe apparaten van Cellebrite kosten 6.000 dollar. Het Israëlische bedrijf is niet blij dat zijn apparatuur wordt verhandeld via eBay. In een brief aan gebruikers wijst Cellebrite erop dat het niet is toegestaan om de UFEDs door te verkopen.

Particulieren kunnen de apparaten net zo gebruiken als de politie: om smartphones te hacken. Onderzoekers waarschuwen er bovendien voor dat op de apparaten die nu tweedehands worden aangeboden, nog gevoelige opsporingsinformatie kan staan. Security-onderzoeker Matthew Hickey, die verscheidene UFEDs kocht, ontdekte onder meer informatie over doorzochte telefoons.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s