'Huawei wees opvouwbare telefoon met twee schermen af'
'Shots fired'

'Huawei wees opvouwbare telefoon met twee schermen af'

01-03-2019 09:16 Laatste update: 21:38

Huawei heeft ook een opvouwbare telefoon ontwikkeld die net zo openklapt als de Samsung Galaxy Fold. Het bedrijf besloot dat ontwerp niet verder te ontwikkelen, omdat het zo 'slecht' was.

Dat zegt de topman van Huawei’s consumentendivisie Richard Yu tegenover Business Insider. “Ik heb het gevoel dat twee schermen de telefoon te zwaar maken”, vertelt Yu.

Terwijl de Huawei Mate X een enkel scherm heeft dat volledig aan de ‘buitenkant’ van de telefoon zit, heeft Samsung gekozen voor twee schermen: een groot tablet-scherm aan de ‘binnenkant’ en een kleiner telefoonscherm aan de buitenkant.

Dunner dan de Fold

Yu vertelt dat Huawei bij de ontwikkeling van de opvouwbare telefoon tegelijkertijd werkte aan drie verschillende ontwerpen. Volgens Yu zat daar ook nog een derde design bij dat ook beter was dan het ontwerp van Samsung, maar dat hij toch afschoot.

Het ontwerp waarvoor Huawei uiteindelijk heeft gekozen, heeft als voordeel dat het aanmerkelijk dunner is dan de wat lompe Samsung Galaxy Fold. Opengevouwen is het scherm een 5,4 millimeter dikke tablet. Opgevouwen is de Mate X 11 millimeter dik. De Galaxy Fold is 17 millimeter dik.

Indrukwekkende opmars

De denigrerende opmerkingen van Yu over het ontwerp van de Samsung Galaxy Fold zijn niet los te zien van de hevige concurrentiestrijd tussen de twee bedrijven. Eind vorig jaar verklaarde Yu dat Huawei Samsung in 2020 van de troon wil stoten als grootste smartphoneproducent.

Huawei is de afgelopen jaren met een indrukwekkende opmars bezig die voorlopig nog niet ten einde lijkt te komen. De beschuldigingen dat Huawei bij de aanleg van 5g-netwerken spionage door de Chinese overheid mogelijk zou maken, lijken het bedrijf niet te deren. In het laatste kwartaal van 2018 slaagde het Chinese bedrijf er in tegenstelling tot Apple en Samsung wel in om marktaandeel te winnen.

Bedrijfsspionage

Hoewel het Samsung-ontwerp voor een opvouwbare telefoon in de ogen Yu niet veel voorstelt, had Samsung bij de ontwikkeling van het toestel de nodige problemen om zich de Chinese bedrijfsspionnen van het lijf te houden.

In november klaagde de Zuid-Koreaanse justitie 11 mensen aan die geheime informatie over Samsungs buigbare-schermtechnologie hadden gestolen en doorverkocht aan twee Chinese bedrijven. Welke bedrijven betrokken waren bij de diefstal werd niet bekendgemaakt.

Opvouwbare smartphones: Huawei versus Samsung

Meer gadgetvideo's? Volg Bright op YouTube

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s