Muziekomzet neemt snel toe door streamingdiensten
Ook recordomzet vinyl

Muziekomzet neemt snel toe door streamingdiensten

01-03-2019 16:41 Laatste update: 19:19

De muziekomzet in de Verenigde Staten is afgelopen jaar met 12 procent toegenomen. Dat is te danken aan het toegenomen betaalde gebruik van streamingdiensten.

Het is het derde jaar op rij dat de muziekinkomsten in de VS groeien, zo blijkt uit de jaarlijkse cijfers van de brancheorganisatie voor de muziekindustrie RIAA. De totale omzet bedroeg vorig jaar 9,8 miljard dollar. Daarvan is 7,4 miljard dollar afkomstig van streaming.

Het grootste deel van de streaming-inkomsten is afkomstig uit betaalde abonnementen op bijvoorbeeld Spotify en Apple Music. Het aantal betaalde muziekabonnementen nam in 2018 toe met 42 procent naar iets meer dan 50 miljoen. Daarnaast valt ook muziek die wordt vergezeld van reclame en digitale radio onder de 'streaming'.

Sinds 1988 niet zoveel uitgegeven aan vinyl

De inkomsten uit downloads blijft afnemen: van 2,3 miljard dollar in 2015 naar 1 miljard vorig jaar. Albums en losse tracks nemen allebei ongeveer de helft van de omzet voor hun rekening.

De inkomsten uit fysieke muziekdragers daalden eveneens, naar 1,15 miljard dollar. Cd's waren goed voor een omzet van 698 miljoen dollar - een daling van 34 procent in vergelijking met een jaar eerder. Vinyl zit wel in de lift en is nu goed voor 419 miljoen dollar. Sinds 1988 is er niet meer zoveel geld uitgegeven aan vinyl.

Test: wat is de beste muziekdienst?

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s