© Bloomberg

Tesla aangeklaagd door familie omgekomen bestuurder
Autopilot-ongeluk

Tesla aangeklaagd door familie omgekomen bestuurder

01-05-2019 16:59 Laatste update: 19:11
Author profile picture

Floris Poort

Tesla is aangeklaagd door de familie van de Apple-technicus die vorig jaar om het leven kwam toen zijn Tesla Model X in de Autopilot-modus tegen een betonnen wegafscheiding reed.

De familie van de begin 2018 overleden Tesla-chauffeur Walter Huang heeft een zogenoemde 'wrongful death'-zaak tegen Tesla aangespannen. De familie vindt dat Tesla aangerekend kan worden dat de Autopilot-functie van de auto van Huang defect was, en daarmee de oorzaak van het fatale ongeluk.

Vlak voor het ongeluk reed de Model X van Huang met de Autopilot-functie en had hij zijn handen los. De Autopilot is nadrukkelijk nog geen zelfrijdende functie, maar wel een zeer geavanceerde rijondersteuning. De auto houdt zelf afstand, wisselt van rijbaan en remt op tijd.

Althans, in theorie. De wagen van Huang zag de belijning op de weg niet goed, dacht dat een betonnen wegafscheiding de snelweg was, reed er vol op af en versnelde naar 114 kilometer per uur. Voor de wegafscheiding ontbrak op het moment van het ongeluk ook de obstakelbeveiliger, een soort kreukelzone die op de kop van bijvoorbeeld vangrails zit.

'Levende chauffeurs als testpersonen'

"Tesla test zijn Autopilot-software op levende chauffeurs", zegt één van de advocaten van de familie van Huang. "De familie wil voorkomen dat dit gebeurt bij de chauffeurs en families van Tesla-chauffeurs of andere semi-zelfrijdende voertuigen."

Tesla zei vorig jaar al dat Huang zijn handen in de seconden voor het ongeluk niet aan het stuur had, ondanks verschillende signalen van de auto. Na het ongeluk heeft Tesla zijn Autopilot aangepast en vraagt de functie chauffeurs nog vaker om hun handen aan het stuur te houden en op de weg te blijven letten.

Binnenkort volledig zelfrijdend

Tesla wil zijn Autopilot-functie binnen twee jaar volledig zelfrijdend maken, beloofde Tesla-topman Elon Musk onlangs. Hij voorspelt binnen twee jaar een Tesla-auto zonder stuur, die ook als robottaxi ingezet kan worden.

Voorlopig is de Model 3 de nieuwste auto van Tesla. De wagen wordt sinds februari in Nederland geleverd.

Bekijk eind deze week een uitgebreide video over de Tesla Model 3 op ons YouTube-kanaal.

Kijk ook: rijden zonder handen met Tesla's autopilot

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s