© Google

Google Street View-auto's meten luchtkwaliteit Amsterdam
Daar zit een luchtje aan

Google Street View-auto's meten luchtkwaliteit Amsterdam

15-05-2019 12:41 Laatste update: 15:41

Google gaat de luchtkwaliteit in Amsterdam in kaart brengen. De auto's die beelden maken voor Google Street View krijgen hiervoor luchtsensoren aan boord.

In samenwerking met de gemeente Amsterdam start Google deze maand met Project Air View: het in kaart brengen van de luchtkwaliteit in de stad. Twee Google Street View-auto's die rondrijden voor het maken van nieuwe 360-graden-foto's voor Google Maps, worden uitgerust met sensoren die stikstofmonoxide, stikstofdioxide, fijnstof en zwarte koolstof, ook wel roet genoemd, meten. Eerder deed Google dit al in meerdere Amerikaanse steden en in Londen en Kopenhagen.

Amsterdam meet de luchtkwaliteit al op vaste plekken, maar Google hoopt met de metingen op straatniveau daar een aanvulling op te doen. Nadat alle metingen verzameld zijn, gaan wetenschappers van de Universiteit Utrecht de gegevens analyseren. Het doel is om dit later met inwoners inzichtelijk te maken.

Korte tijd

Het project loopt tot medio 2020. Daarna staat Amsterdam helemaal op de foto en vertrekken de Street View-auto's weer uit het straatbeeld.

De extra gegevens over luchtvervuiling moeten een bijdragen leveren aan het werken aan verbeteringen. Volgens de gemeente Amsterdam leven inwoners van de stad gemiddeld een jaar korter door de vieze lucht. 

Kijk ook: hoe handig is de Google Nest Hub?