Deze bomkrater maakt elektriciteit
Bacteriebatterij

Deze bomkrater maakt elektriciteit

15-08-2019 15:15 Laatste update: 15:15

Designtalent Teresa van Dongen maakt elektriciteit uit een modderpoel in een bomkrater.

Boven een bomkrater uit de Tweede Wereldoorlog hangt een hoekige buis die nog het meest op een telescoop lijkt. In die buis vormen bacteriën uit de modderpoel een wonderlijk caleidoscopisch licht. 

De micro-organismen in de modder zuiveren het water waarbij ze continu elektronen uitstoten. Een natuurlijk proces dat energie oplevert, dat we in de toekomst op een grotere schaal kunnen inzetten om ons leven aangenamer te maken. 

Teresa van Dongen wordt gezien als hét designtalent van Nederland. De biologe en designer timmert aan de weg met een niche onderwerp dat een groot verschil voor het menselijk leven kan maken: elektriciteit opwekken uit bacteriën. Momenteel doet ze aan de universiteit van Gent verder onderzoek naar geobacteriën.

Op Terschelling was de Mud Well deze zomer te bekijken. Door de vijfhoekige telescoop die boven de met kroos beslagen modderpoel hing, zag je van dichtbij hoe microbes licht (en dus energie) maken.

De bacteriebatterij op Terschelling had uitzonderlijk veel energie, zegt Van Dongen. Vaker vind ze ecosystemen die zichzelf niet helemaal onderhouden, maar wekelijks wat kraanwater en een theelepel azijn als voeding nodig hebben.

Ambio, bacterial lamp by Teresa van Dongen from Teresa van Dongen on Vimeo.