iPhones te kraken na fout in nieuwe iOS-update
Nog niet opgelost

iPhones te kraken na fout in nieuwe iOS-update

20-08-2019 08:35 Laatste update: 08:37

Bram van Dijk

Apple heeft per ongeluk een al eerder opgelost beveiligingslek in zijn besturingssysteem iOS ongedaan gemaakt. Daarmee zijn iPhones met de meest recente versie van iOS kwetsbaar.

Voor het eerst in jaren is het mogelijk om iPhones te jailbreaken, oftewel het besturingssysteem te kraken en eigen software te draaien. In juni werd Apple door Google gewezen op een zwak punt in het iOS-besturingssysteem waardoor de iPhone te hacken was. Apple herstelde het in de update naar iOS 12.3, maar heeft per ongeluk deze 'patch' weer ongedaan gemaakt in de nieuwe update iOS 12.4.

Dat schrijft Vice Motherboard op basis van hacker Pwn20wnd. De hacker heeft de jailbreak gepubliceerd op programmeerplatform Github. Verschillende mensen gaven op Twitter al aan dat ze hun iPhone hebben gekraakt.

'Opletten in de App Store'

Waarschijnlijk wordt de fout binnen een paar dagen hersteld met een nieuwe update, waarschijnlijk iOS 12.4.1. Tot die tijd raadt beveiligingsonderzoeker Stefan Esser via Twitter aan om extra kritisch te zijn op apps die je installeert in de App Store. "Elke app zou een kopie van de jailbreak kunnen bevatten." De kans is daarop is overigens niet groot, omdat Apple de apps voordat ze in de App Store worden toegelaten streng controleert.  

Apple heeft nog niet gereageerd op de jailbreak.

Kijk ook: handige iPhone-tips

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s