Bouw zelf een Wonderfoon
Met wie spreek ik?

Bouw zelf een Wonderfoon

05-09-2019 06:39 Laatste update: 06:57

Wegens succes nu zelf te maken: de Wonderfoon waarmee ouderen met een oude PTT-telefoon een liedje uit het verleden kunnen horen.

Met een oude PTT-telefoon horen ouderen een liedje uit het verleden. De Wonderfoon is zo’n succes dat het teveel werk wordt en de instructie gedeeld is om hem zelf te maken.

Hoe ver mensen met hun ziekteproces ook zijn, hoe de draaischijf van een ouderwets telefoontoestel werkt, dat weten ze nog prima. En dus weten zij zelf een liedje te kiezen uit de Wonderfoon, een ouderwetse telefoon die werkt als een mini-jukebox. 

De Wonderfoon is een oude PTT-telefoon, type T65 (tafelmodel) of W65 (aan de wand), die is omgebouwd tot mini-jukebox met behulp van een Raspberry Pi. Als je de hoorn van de haak neemt, hoor je de kiestoon en als je daarna een nummer tussen de 0 en de 9 kiest hoor je een liedje uit het verleden, van Wim Sonneveld via Nikkelen Nelis tot Dorus en z’n jas met twee motten. De muziek samen met het toestel van vroeger blijkt een mooi middel om ouderen te activeren, rust te geven en ook soms te emotioneren. Er wordt zelfs meegezongen.

Sinds zondag de Wonderfoon op de NOS verscheen is het aan. Niek van Weeghel (18), een Zwolse ICT-student die met twee andere vrijwilligers de Wonderfoons bouwt, kan de vraag niet meer aan. Zelfs als je zo’n oude telefoon wil doneren wordt je in de wacht gezet. Maar geen nood.

Je kunt zelf zo’n wonderfoon bouwen. Van Weeghel heeft het originele ontwerp van de Nijmeegse ICT’er en uitvinder Leo Willems vereenvoudigt, zodat je voor 30 euro een Wonderfoon maakt. De handleiding met open source software vind je hier

Grappig genoeg is de werking van een telefoon met landlijn, hoorn en draaischijf of zelfs toetsen helemaal niet zo eenvoudig. Een millennial wilde bij opa thuis bellen. Wat leidde tot: “Haha, je moet wel eerst de hoorn van de haak nemen voor je een nummer intoetst!” Logisch voor iedereen die het ooit gebruikt heeft, zelfs als je geheugen je in de steek laat, maar niet zo’n gebruiksvriendelijk apparaat dus.

Dat je vinger bij het laatste cijfer uit de draaischijf schiet en je weer vooraan kunt beginnen, was een verdwenen ergernis. Tot de comeback via de Wonderfoon.