Interactieve installatie: wat als we niet bevrijd waren?
Checkpoint Eindhoven

Interactieve installatie: wat als we niet bevrijd waren?

18-09-2019 14:39 Laatste update: 14:39

Interactieve installaties laten zien hoe het leven in Eindhoven eruit zou zien als de Tweede Wereldoorlog door de nazi's was gewonnen.

Hoe zou het leven eruit hebben gezien als de Tweede Wereldoorlog een andere winnaar had gehad? Het interactieve Museum door de Stad kijkt terug naar de bevrijding van de stad Eindhoven op 18 september 1944. Op het Stationsplein is de hele maand de fictieve alternatieve toekomst te beleven.

Waren Kempi, Munne en Elphi Nelissen ook rapper, kunstenaar of professor geweest als Eindhoven in 2020 nog bezet was? Welk beroep hadden ze dan gehad? Dat is te zien bij Checkpoint Eindhoven.

Checkpoint Eindhoven is een referentie naar Checkpoint Charlie, de controlepost op de grens van de Amerikaanse en de Russische zone in Berlijn. De installatie van Atelier van Asseldonk toont portretten van Britt Roelse met Eindhovenaren in hun huidige beroep en het beroep dat ze zouden hebben als Eindhoven niet bevrijd zou zijn. 

De Dilemma-machine van ontwerpers Jelle Mastenbroek en Daniël de Bruin maakt onderdeel uit van Checkpoint Eindhoven en stelt bezoekers voor een moeilijke keuze: verleg jij je grens als je vrijheid op het spel staat? Zou je leven volgens de regels en wetten van de bezetter, zou je vluchten of zou je in opstand komen en vechten voor je vrijheid? Zou je die keuze ook maken als je weet dat je in je thuisland altijd wordt gecontroleerd? Of dat je familie wordt opgepakt omdat jij bent gevlucht?

Museum door de Stad reist van 2018 tot en met 2020 door Eindhoven met interactieve installaties die de geschiedenis en de verhalen over Eindhoven naar haar bewoners brengt. Tijdens de Dutch Technology week was hun Bumper Ballet het leukste onderdeel.