Getest: Apple Carplay in iOS 13
Update

Getest: Apple Carplay in iOS 13

07-10-2019 13:44 Laatste update: 13:44
Author profile picture

Rutger Middendorp

Met de introductie van iOS 13, het nieuwste Apple-systeem op iPhones, heeft ook Apple Carplay een verbeteringsslag ondergaan. Bright-autotester Rutger probeerde het in de nieuwe Nissan Leaf.

Apple Carplay was voor veel auto's in onze auto-duurtest een redding: een beroerd werkend navigatiesysteem of geen connectiviteit; het werd allemaal opgelost door een iPhone aan een USB-poort te koppelen. Plots kon je Siri dingen vragen door een knop op het stuur in te drukken en kon je voor je navigatie kiezen uit talloze apps met verkeersinformatie. 

Maar Carplay was ook wel een beetje simpel. Het thuisscherm bestond uit een rijtje apps en de tijd. Vervolgens kon je één app laten zien in beeld. Wilde je een ander liedje uitzoeken, dan was de navigatie uit beeld verdwenen. Met iOS 13 is dat veranderd. Wij reden er een rondje mee om alle verbeteringen uit te proberen. 

Carplay was altijd een donkere aangelegenheid. Een zwarte achtergrond, met daarop de iconen. Heb je de dag- en nachtmodus ingesteld op je telefoon, dan verandert die interface nu van een lichtgrijze kleur naar het ouderwetse zwart. Om eerlijk te zijn is de zwarte versie ook overdag het prettigste om af te lezen, maar het is fijn dat je in ieder geval de keuze hebt.

Nieuw home scherm met Apple Maps en shortcuts.

Nieuw instellingenscherm

Thuisscherm

De grootste verbetering is echter het nieuwe thuisscherm. Daarop wordt standaard navigatie-informatie getoond (alleen van Apple Maps, niet van Google of Waze), je laatst gebruikte apps als shortcut en je op dit moment afspelende media.

De homeknop is vervangen door een knop die je doet kiezen tussen het homescherm of de ouderwetse grid met apps. Siri neemt ook niet langer het hele scherm over als je met haar wilt praten, maar toont net als op je telefoon een vlammend balkje om te laten weten dat ze luistert.

Ook gaat je Carplay-interface niet naar het thuisscherm toe als je op de telefoon iets anders doet. Stel je passagier zoekt een nieuw liedje op, dan kun jij nog steeds je navigatie-instructies zien. Dat was in de oude versie niet zo. 

Welkome verbeteringen

Al met al voelen de wijzigingen aan als voor de hand liggende verbeteringen die verdacht lang op zich hebben laten wachten. Het maakt het veilig gebruiken van je telefoon in de auto weer iets makkelijker.   

Getest: wat is de beste gratis navigatie-app?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s