© Apple

Grote Catalina-update voor macOS nu te downloaden
iPad-apps voor Mac

Grote Catalina-update voor macOS nu te downloaden

07-10-2019 17:22 Laatste update: 17:26

Bastiaan Vroegop

Apple heeft macOS Catalina officieel uitgebracht. De grote update maakt een einde aan iTunes en laat je een iPad als tweede scherm gebruiken.

Catalina is gratis te downloaden voor alle ondersteunde Macs. De meeste MacBooks en iMacs die vanaf 2012 zijn verkocht werken met de update. Je vindt Catalina onder het Apple-logo linksboven in beeld, als je op 'Systeemvoorkeuren' drukt.

Apple heeft in Catalina een paar grote vernieuwingen doorgevoerd. Misschien wel het grootste nieuws is het einde van iTunes. Belangrijke functies van de muziek-app zijn ondergebracht in nieuwe, zelfstandige applicaties. Zo heb je losse apps om podcasts te luisteren en kun je een iPhone voortaan vanuit de Finder synchroniseren.

Met de nieuwe Sidecar-functie kun je een iPad aan je MacBook koppelen als tweede scherm. Omdat de iPad een aanraakscherm heeft, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld in Photoshop te tekenen met de Pencil.

iPad-apps op je Mac

Het is voor ontwikkelaars ook makkelijker gemaakt om een iPad-app ook voor de Mac uit te brengen. Het aantal nieuwe apps voor macOS zal de komende maanden daarom vermoedelijk fors gaan toenemen.

De schermtijdfunctie die al langer op iPhones bestaat, is nu ook op de Mac vinden. Hierin zie je hoeveel uur per dag je de Mac gebruikt en wat je er het meeste op doet. 

Dit is niet de enige grote update die Apple deze herfst heeft uitgebracht: afgelopen maand konden we ook iOS 13, watchOS 6iPadOS 13 en tvOS 13 downloaden.
 

Handige tips voor iOS 13

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s