Extreemrechts forum 8chan bereidt terugkeer voor
8kun

Extreemrechts forum 8chan bereidt terugkeer voor

09-10-2019 17:47 Laatste update: 17:52

Bastiaan Vroegop

Het extreemrechtse forum 8chan komt terug, maar dan onder een andere naam. De eigenaar zoekt naar beheerders voor het nieuwe forum 8kun.

De oud-beheerder van 8chan roept op Twitter eigenaren van subfora op om contact op te nemen, zodat ze hun bheerrechten weer terug kunnen krijgen op 8kun. Dat ontdekte Vice. Het nieuwe forum verwelkomt alle gebruikers die het offline gehaalde 8chan bezochten.

8chan was een forum waarop iedere mening welkom was, ongeacht hoe extreem deze was. Hierdoor was onder andere de incel-beweging, die denkt dat vrouwen hun bewust seks afnemen, actief op de site. Volgens critici zette het platform zijn bezoekers hierdoor aan tot geweld tegen minderheden. 

Manifest

Afgelopen zomer kwam 8chan in de schijnwerpers te staan, nadat een schutter die een bloedbad aanrichtte zijn manifest op de site zou hebben achtergelaten. In het verleden waren meerdere malen zulke manifesten op het forum te vinden.

Cloudflare, een bedrijf dat sites tegen DDoS-aanvallen beschermt, trok zijn steun voor 8chan terug. Hierdoor was de site een makkelijk doelwit voor iedereen die hem offline wilde halen.

Cyberaanvallen

Het is onduidelijk in hoeverre 8kun het beleid wil aanpassen. 8chan-beheerder Ron Watkins tweette eerder deze week dat "de basis is gelegd voor de nieuwe site", die beter bestand zou zijn tegen cyberaanvallen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s