Dutch Design Week: De kist van Sneeuwwitje
Spiegelglas

Dutch Design Week: De kist van Sneeuwwitje

10-10-2019 14:29 Laatste update: 14:29

In deze doodskist van 'one way'-spiegelglas kom je dichter tot het begrijpen van zelfmoord.

Een kist, of beter een doodskist, staat alleen in een ruimte die niet een uitvaartcentrum is. Wie dichterbij komt, ziet dat de kist gemaakt is van spiegelglas, en wel de variant waarbij je één kant op er doorheen kunt kijken. En daarin ligt dus een mens… 

Unfit to live is de naam van het project waarvan de spiegelende doodskist het tastbare resultaat is. Tijdens de Dutch Design Week kun je zelf de beklemming van die kist meemaken. Maar het gaat de Franse maker Dmitry Suzana uit Eindhoven niet om claustrofobie of dood, maar om de beperkte levensomstandigheden van iemand die lijdt aan ALS, een erfelijke en dodelijke afwijking in het zenuwsysteem. En om begrip op te wekken voor het idee dat zo’n uitzichtloos bestaan waarbinnen de zieke zich ‘unfit to live’ voelt, een keuze maakt om het leven te beëindigen. Want voor een ALS-patiënt gaat het deksel niet meer open. 

Welke oplossingen kunnen we bieden aan personen die zich legitiem ongeschikt voor het leven voelen? In dat debat biedt Suzana een nieuw en creepy perspectief. 

Unfit to live maakt deel uit van Antenna: de 20 beste afstudeerontwerpen van de wereld. De overzichtstentoonstelling is tijdens de Dutch Design Week te zien in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven.

Bright is op de Dutch Design Week aanwezig en selecteert de beste designvondsten. Niets missen? Abonneer op ons YouTube-kanaal of volg ons op Facebook en Twitter.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s