VodafoneZiggo start nog dit jaar met gigabit-internet
Eerder sneller

VodafoneZiggo start nog dit jaar met gigabit-internet

10-10-2019 15:55 Laatste update: 15:01
Author profile picture

Floris Poort

VodafoneZiggo start al op 15 oktober met het aanbieden van het snellere gigabit-internet. De provider zou daar eerst pas in 2020 mee beginnen.

De start van de uitrol van gigabit-internet vindt plaats in Utrecht-stad, Vleuten, De Meern en Nieuwegein. In die plaatsen kunnen Ziggo-klanten vanaf 15 oktober naast de bestaande snelheden van 50 Mbps, 250 Mbps en 500 Mbps ook kiezen voor een internetsnelheid van 1000 Mbps. Eind 2020 is de snelheid beschikbaar voor tweederde van de Nederlandse Ziggo-klanten.

Ziggo spreekt van "gigabit zonder graven". Voor de snelheidsverhoging hoeven geen nieuwe verbindingen te worden aangelegd naar de woning van de klant, en hoeft dus niet te worden gegraven. Achter de schermen wordt de stap al jaren voorbereid.

Ziggo al 97 procent glasvezel

Ziggo levert in principe kabelinternet, maar in veel gevallen is alleen het stukje kabel tussen de wijkkast en de woning nog maar van koper. Ziggo zegt dat inmiddels al 97 procent van zijn netwerk uit glasvezel bestaat. Door netwerkverbeteringen kan Ziggo nu hele wijken of steden tegelijk toegang geven tot de hogere snelheid.

De landelijke uitrol van gigabit-internet van Ziggo gaat in 2020 verder in de regio's Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Wageningen. Het nieuwe Ziggo-abonnement met 1000 Mbps-internet en het meest uitgebreide tv-pakket gaat 99,50 euro per maand kosten. Nu kost het duurste abonnement met 500 Mbps 87,50 euro per maand.

Tweak gaat naar 10 Gbit-internet

Het kan altijd nog sneller. De Nederlandse glasvezelaanbieder Tweak gaat binnenkort een abonnement met 10 Gbit-snelheid aanbieden. Dat is tien keer sneller dan de verbinding waar Ziggo straks mee komt, goed downloadsnelheden van meer dan 1000 MB per seconde.

In eerste instantie gaat het om een test, die Tweak gaat uitvoeren op alle plekken waar het nu al gigabit-internet aanbiedt. Klanten hebben zelf wat speciale apparatuur nodig, en gaan ermee akkoord dat zij niet voortdurend op de maximale snelheid downloaden.

Tweak wil het 10 Gbit-abonnement gaan bieden voor 89 euro per maand. Tijdens de testperiode tot eind dit jaar betalen Tweak-klanten het tarief van 1 Gbit-internet: 39 euro per maand. Tweak levert net als alle aanbieders van glasgezelinthenet nog lang niet landelijk. Het glasvezelnetwerk moet per straat of wijk worden aangelegd, en is daarom vaak in nieuwbouwwijken en op het platteland beschikbaar.

Review: Ziggo Mediabox Next

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetreviews

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s