'Amazon-medewerkers kijken mee met camera's in huizen'
Privacy

'Amazon-medewerkers kijken mee met camera's in huizen'

10-10-2019 15:29 Laatste update: 16:10
Author profile picture

Floris Poort

Medewerkers van Amazon zouden meekijken met beveiligingscamera's in huizen van consumenten. Dat doen ze om de kunstmatige intelligentie van de camera's te verbeteren.

Het zou gaan om de Cloud Cam-camera's die Amazon onder zijn eigen merk verkoopt, meldt Bloomberg. Het bedrijf zou medewerkers in Roemenië en India naar videofragmenten van de camera's laten kijken, om de beeldherkenning te verbeteren. Die beeldherkenning moet bijvoorbeeld inbrekers kunnen onderscheiden van een langslopende kat.

Amazon kijkt en luistert vaker mee

Amazon loopt daarmee voor de derde keer tegen de lamp. Eerder kwam al uit dat medewerkers meekeken met camerabeelden van Ring, dochterbedrijf van Amazon. Ring maakt echter voornamelijk cameradeurbellen, die niet bij mensen binnen filmen.

Later kwam ook uit dat Amazon medewerkers liet luisteren naar opnames van Alexa, zijn slimme spraakassistent.

In alle gevallen is de aanleiding de verbetering van kunstmatige intelligentie. Mensen typen in wat zij zien of horen, wanneer de kunstmatige intelligentie het verkeerd deed. Zo moet het systeem op termijn foutloos zelfstandig kunnen werken.

Vrijwillig ingediend, seks te zien

De bekeken camerabeelden van Cloud Cam-gebruikers zijn volgens Amazon alleen afkomstig van medewerkers en gebruikers die hun beelden wegens problemen hebben aangemeld. Maar Amazon zegt nergens in zijn voorwaarden duidelijk dat zulke aangemelde beelden door mensen bekeken worden.

Ook zeggen medewerkers die moeten meekijken dat zij beelden hebben gezien die overduidelijk niet bedoeld waren om te delen, in uitzonderlijke gevallen zelfs videobeelden met seks. Zulke beelden worden weggegooid volgens Amazon, maar het bedrijf zegt niet waarom seksvideo's tot vrijwillig ingediende beelden zou behoren.

Google en Apple al door het stof

Een waarschuwing dat medewerkers kunnen meeluisteren ontbrak ook bij verbeteringsprogramma's van Google Assistant en Apple's Siri. Ook die bedrijven lieten medewerkers meeluisteren. Inmiddels gebeurt dat alleen nog als gebruikers dat nadrukkelijk inschakelen, en lichten zowel Google als Apple het meeluisteren toe.

Is het erg als personeel 'spioneert'?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s