© Sas Schilten

Dutch Design Week: Wie wint, de mens of de massagerobot?
Man versus massage

Dutch Design Week: Wie wint, de mens of de massagerobot?

23-10-2019 14:40 Laatste update: 28-10-2019 12:22

Deze gratis masseerrobot gaat net zolang door tot jij stop zegt. En dus probeert hij het je zo moeilijk mogelijk te maken. Wie wint de strijd?

Een zachte roze stoel waar je bijna geheel in kunt verdwijnen... Deze massagerobot ziet er echt heel aantrekkelijk uit. Maar de Smart Automatic Full Body Manipulator wil van je winnen.

De massagestoel is zo geprogrammeerd dat hij zo snel mogelijk moet stoppen met masseren. Dat doet hij alleen na een direct commando "stop!" van de gebruiker.

Dankzij kunstmatige intelligentie leert de stoel telkens nieuwe manieren om mensen te manipuleren om ze 'stop' te laten zeggen. Tegelijkertijd passen mensen zich voortdurend aan deze techniek aan, omdat ze langer gemasseerd willen worden. Wie gaat deze strijd tussen de massagestoel en de gebruiker winnen?

Zelflerende robots

Met deze autonome machine maakt kunstenaarsduo Arvid & Marie de impact van kunstmatige intelligentie en zelflerende robots inzichtelijk. En ze plaatsen er kritische kanttekeningen bij; ze spelen met de existentiële angst dat wij straks de controle over machines verliezen. Een angst die ook in populaire films zoals 2001 A Space Odyssey of I Am Mother speelt. 

Eerder bewezen industrieel ontwerper Arvid Jense en Design Academy afstudeerder Marie Caye met de robot SAM dat machines zelfstandige spelers binnen onze maatschappij zijn. Een pleidooi voor rechten voor de robot net als mensenrechten. 

Je kunt zelf de strijd met The Smart Automatic Full Body Manipulator aangaan tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. De match vindt plaats in de Fabriek, Baarsstraat 38 in Eindhoven. 

Foto: Sas Schilten