High-tech groente gekozen als 'beste Nederlandse design'
high tech boerderij

High-tech groente gekozen als 'beste Nederlandse design'

28-10-2019 15:08 Laatste update: 15:09

Het beste Nederlandse ontwerp volgens het publiek van Dutch Design Week is de zelfvoorzienende high-tech broeikas van Marjan van Aubel.

Terwijl de boeren, de regering en de rest van de Nederlanders hun brein breken over hoe we een groeiende bevolking van voedsel moeten voorzien, biedt technologie een oplossing. De zelfvoorzienende high-tech groentekas Power Plant van Marjan van Aubel is door de 350.000 bezoekers van de Dutch Design Week in Eindhoven gekozen tot winnaar van de Dutch Design Awards.

Nederland is de één na grootste voedselexporteur ter wereld. Vergis je niet in de invloed en impact die ons kleine landje heeft. De grootste landbouw heeft de VS, en daar hebben ze 221 keer meer land voor nodig. "Door gebrek aan ruimte heeft Nederland het meest productieve, efficiënte en innovatieve voedselproductiesysteem ter wereld," zegt prins Constantijn van Oranje, attaché bij StartupDelta.

Nederlandse landbouw is high tech en dat gaat veel verder dan drones in kassen. MosaMeat maakt kweekvlees, Solynta maakt slimme aardappels en bacterie A-mansia bestrijdt vraatzucht en overgewicht. En nu is het dus high-tech boerderij Power Plant die een bijdrage kan leveren aan het oplossen van het wereldwijde energie- en voedselprobleem. Met Power Plant laat Van Aubel zien dat we voedsel kunnen verbouwen op plekken die daartoe nu ongeschikt zijn. Een kantoordak, een woestijn, een afgelegen locatie, alle plekken waar geen elektriciteit voor handen is. Met botanische tech is overal voedsel te kweken.

Overal kweken

De truc van Power Plant zit hem in het glas. Het glazen dak is gemaakt van solar glass, dat met zonnecellen energie opneemt. Terwijl de glastuinbouw nu heel veel elektriciteit verbruikt om planten van licht en het juiste klimaat te voorzien, is Power Plant een zelfvoorzienende kas. De zonne-energie stuurt een hydroponisch systeem aan, dat voedselrijk water rondpompt. In aanvulling op het natuurlijke zonlicht bevorderen gekleurde ledlampen de plantengroei, met een veel snellere oogst tot gevolg.

Zonne-energie

Het is niet de eerste keer dat Van Aubel iets ontwerpt met zonne-energie. In 2012 kwam ze met een servies met zonnecellen, in 2014 scoorde ze een hit met een oplaadtafel en daarna volgde het stroom opwekkende glas-in-lood raam.