Eerste indruk: Zorgeloze fietslamp met zonnepaneel
Nooit meer lege batterijen

Eerste indruk: Zorgeloze fietslamp met zonnepaneel

06-12-2019 11:53 Laatste update: 13:38

Rydon is een fietslamp met accu en zonnepaneeltje, zodat hij altijd werkt. Ingeborg probeerde hem voor Bright.

Licht op de fiets is voor velen een frustratie. Bij wie geen gloednieuwe fiets heeft werkt de oude koplamp met dynamo vaak na jaren niet meer. Die lampjes met elastiek zitten net in je andere jas en de batterij is toevallig altijd leeg als je ze nodig hebt. Fietslicht Rydon laat je zorgeloos en zichtbaar fietsen.

Wie een Rydon-koplamp koopt, hoeft nooit meer na te denken. Je maakt de lamp eenmalig aan je fiets vast en laat hem daar achter om er nooit meer naar te hoeven omkijken. Behalve als je door het donker fietst, dan zul je met een knopje het licht aan moet knippen.

Metalen behuizing en bevestiging

Hugo van de Watering is ooit afgestudeerd als industrieel ontwerper aan de TU Delft met de Rydon Pixio, de voorganger van deze koplamp. Ook een fietslicht met zonnepaneel, maar die was wat kleiner, had meer plastic en een rondere vorm. “We hebben toen tijdens het ontwerpproces af en toe de keuze moeten maken tussen functionaliteit en design. Het nadeel is dat de Pixio er wel mooi uitzag, maar niet helemaal werkte zoals de bedoeling was. Om de functionaliteit te verbeteren hebben we een aantal zaken verbeterd."

Zo zijn de behuizing en bevestiging nu van metaal. "De Pixio had een kunststof bevestiging, maar werd soms gejat. Ook kan de verlichting nu echt niet meer bewegen tijdens het fietsen.”

Feller licht, groter zonnepaneel

Het zonnepaneel is ruim twee keer zo groot en ook veel gunstiger geplaatst, bovenop, zodat hij goed veel zon pakt. Als je de heenweg onder een bewolkte hemel fietst, moet je de terugweg al in het donker kunnen fietsen.

Ook de batterijen zijn verdubbeld met ruimte om eventueel nogmaals te verdubbelen. Zelfs als je fiets vooral in de garage staat, moet je niet aan je lamp hoeven denken. “Ik wilde ook meer lichtoutput en daarvoor was een groter paneel en grotere batterij nodig.”

Ik mocht een jaartje bèta-testen en ik kan je zeggen, die grotere lichtoutput is zeker gelukt. Je wordt erg goed gezien door andere weggebruikers en je ziet zelf alles ook goed. En dat zorgeloos en op zonne-energie. 

Een mooi cadeau voor de donkere feestdagen, zo’n zorgeloze koplamp. Hij kost 45 euro.