Toyota komt met tweede generatie waterstofauto
Mirai met meer bereik

Toyota komt met tweede generatie waterstofauto

16-01-2020 08:42 Laatste update: 09:04

Toyota heeft een nieuwe versie van zijn Mirai-waterstofauto gepresenteerd. De elektrische auto met een brandstofcel in plaats van een accu komt begin volgend jaar op de markt.

Terwijl de meeste merken kiezen voor elektrische auto's met een accu, gaat Toyota door op de waterstofauto. Dat heeft deels te maken met de steun die daarvoor bestaat in Japan. Dit jaar moeten er 160 tankstations zijn in dat land, waarin je je auto kunt vullen met waterstof. In Nederland kun je de waterstofstations op één hand tellen. 

De nieuwe versie van de Toyota Mirai is bijna 5 meter lang en is een flinke familiewagen. Het interieur is luxueus op zijn Japans. Mooie zetels, knopjes van hard plastic die je ook in een Suzuki Swift tegenkomt en een futuristisch dashboard met een gigantisch scherm in het midden. 

De auto heeft een actieradius van ongeveer 500 kilometer. Dat is iets minder dan de Tesla Model S, maar vergelijkbaar met de meeste elektrische auto's in het topsegment. 

Interieur van een waterstofauto van Toyota

Duur

De Toyota Mirai-generatie die sinds 2017 te koop is kost 80.160 euro in Nederland. Deze tweede versie zal niet veel goedkoper zijn. De officiële prijs is nog onbekend. Van de eerste versie werden wereldwijd 10.000 exemplaren verkocht. 

Om de technologie betaalbaar te maken, zal die productie flink opgeschaald moeten worden. De infrastructuur om waterstof te tanken is in veel landen nog niet toereikend en als gevolg is het moeilijk om auto's die op waterstof rijden te slijten. 

Daar komt nog bij dat groene waterstof nog bijna niet verkrijgbaar is.

Lees ook: 7 vragen over waterstof 

Kijk ook: waterstofauto Hyundai Nexo

Geen video missen? Volg Bright op YouTube