Amazon-personeel niet bestraft voor missen werk om coronavirus
Ook niet doorbetaald

Amazon-personeel niet bestraft voor missen werk om coronavirus

09-03-2020 11:29 Laatste update: 11:36

Bram van Dijk

Amazon heeft in de Verenigde Staten het aanwezigheidsbeleid versoepeld om ervoor te zorgen dat zieke medewerkers niet naar werk komen.

In de Verenigde Staten is het sociale stelsel wat minder uitgebreid dan in Nederland. Bij Amazon is het geval dat als je niet naar het werk kan komen, bijvoorbeeld door ziekte of een begrafenis, dit van je UPT-potje (Unpaid Time) afgaat. Dat is te vergelijken met onbetaald verlof opnemen. Als in een maand het toegestane aantal uren UPT wordt overschreden, dan is de kans groot dat je direct wordt ontslagen. 

Met de dreiging van het coronavirus doet Amazon een stapje terug in dit strenge beleid, zegt het bedrijf aan CNBC. Mensen die verplicht zijn om naar het werk te komen, zoals de tienduizenden magazijnmedewerkers, worden bij ziekte of mogelijke coronabesmetting niet meer gekort in hun UPT. Hierdoor kan het personeel thuisblijven zonder bang te zijn om hun baan te verliezen. 

Dit wil overigens niet zeggen dat deze mensen ook doorbetaald krijgen gedurende hun ziekteperiode. 

Besmetting op kantoor

Verder heeft Amazon verschillende maatregelen genomen om een verspreiding tegen te gaan. Zo mag iedereen op de grote kantoren thuiswerken, waarbij dat enigszins mogelijk is en worden de magazijnen extra schoongemaakt.

Eerder deze maand bleek dat een Amazon-medewerker was geïnfecteerd met het virus en dat deze medewerker al wel op het kantoor in Seattle geweest was.

Kijk ook: deze impact heeft corona op tech

Amazon naar Nederland?

Op dit moment kunnen Nederlanders al veel producten bestellen via het Duitse Amazon.de, maar er zijn aanwijzingen dan Amazon binnenkort een volledige introductie in Nederland aankondigt.

Zo is de verwachting dat Amazon zijn Fire TV-apparaten vanaf half maart beschikbaar zal stellen in Nederland. 

Luister ook de Bright Podcast over Amazon: