
Het regent thuiswerk tips, wij zetten de meest nuttige voor je op een rijtje
Voor wie het mogelijk is, luidt het advies: werk voorlopig vanuit huis. Maar als je dat niet bent gewend, kan dit gepaard gaan met de nodige afleiding - en verleiding. Achterstallige huishoudelijke klusjes liggen op de loer en Netflix lonkt. No sweat: met deze tips maak je er voor jezelf - én je baas - het beste van.
Het kabinet kondigde gistermiddag nieuwe maatregelen aan om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Grootschalige evenementen worden afgelast en mensen wordt geadviseerd zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Maar hoe zorg je ervoor dat je gedachten niet onnodig afdwalen, je tóch goed contact houdt met je collega’s én een rustige thuis-kantoortuin voor jezelf inricht?
Het internet biedt soelaas met advies en praktische tips. En wij zetten de beste tips en tricks voor je op een rijtje.
1. Zorg voor een duidelijke werkplek
Lang niet iedereen heeft thuis een kantoor, of überhaupt een bureau. Maar met een laptop en internetverbinding kun je in theorie zelfs vanuit je bed werken, of lekker genesteld vanaf de bank. En hoewel dit misschien klinkt als een droom, waarschuwt The New York Times dat die 'comfortabele plekken' je productiviteit zelden ten goede komen. Daarnaast is het funest voor je rug.
In de ideale wereld wordt je thuiswerkplek afgesloten met een deur, zodat eventuele huisgenoten je niet storen. En met huisgenoten doelt de Amerikaanse krant ook op onze vrolijke viervoeters. Want ook katten, honden en hamsters zijn een afleiding van werk.
Heb je nou géén extra kamers in je woning, zoals ik, probeer dan toch een scheiding te creëren tussen je 'werkplek' en de rest van je huis. Je kan bijvoorbeeld een kamerscherm of grote plant gebruiken om je territorium af te bakenen. Op de korte termijn (lees: in tijden van corona) heb je hier misschien niet veel aan. In dat geval luidt mijn persoonlijke tip: zorg dat je de door jou gekozen werkplek ontdoet van onnodige afleiding en persoonlijke spullen. Clean desk policy.
Wil je écht in de kantoorgroove komen, kun je proberen je bureau, bar of eettafel zoveel mogelijk in te richten als je normale werkplek. Pen en papier op links bijvoorbeeld, computer in het midden en aan de rechterkant een telefoon en kop koffie.
2. De systemen die je erdoorheen helpen
De Volkskrant biedt een overzicht van apps, websites en computerprogramma's die het thuiswerken stukken efficiënter maken. Voor het delen van documenten en andere bestanden ben je bij Google Drive, Dropbox of OneDrive aan het juiste adres.
Wil je overleggen met collega's? De bekende Whatsapp en Skype bieden uitkomst. Maar om de grenzen tussen werk en privé strikt gescheiden te houden, kun je je beter wagen aan Slack. Via dit programma kun je op afstand communiceren met al je collega's, elkaar op de hoogte houden van de laatste stand van zaken én een-op-een communiceren voor overleg.
Om een eindeloze stroom aan mails te voorkomen kun je Trello, Basecamp of Podio gebruiken. Deze managementtools maken het makkelijk om efficiënt te werken. Je kunt to-do's opschrijven en die vervolgens koppelen aan de bijbehorende teamleden. En wanneer de taak is volbracht, kun je lekker afvinken. Zeer bevredigend, dunkt ons.
3. Dress the part
Zeker op regenachtige dagen kan het onwijs verleidelijk zijn om de hele dag in pyjama achter de computer te zitten. Maar als je van plan bent om langer thuis te werken, bijvoorbeeld tot 31 maart zoals het kabinet adviseert, is het verstandig om vast te houden aan een 'normale' ochtendroutine. Volgens The Verge betekent dat: iedere dag rond dezelfde tijd opstaan, douchen én aankleden. Dat hoeft geen driedelig pak te zijn als je thuis werkt, maar van twee weken in pyjama word je zeer waarschijnlijk niet productiever. In het gareel dus.
4. Val niet voor verleiding
Voor veel mensen gaat thuiswerken gepaard met een overvloed aan verleidingen. Of het nou een (extra) goedgevulde ijskast is, het boek op je nachtkastje, de hoop was die zich heeft opgestapeld of andere huishoudelijke klusjes. En dan hebben we het nog niet eens over Netflix en andere streamingdiensten gehad. Kortom: een ijzersterke discipline is vereist. The New York Times adviseert om een realistisch schema te maken voor jezelf, waarin je duidelijk opneemt welke tijd je aan het werk bent, wanneer je korte pauzes inlast en hoe laat je een wat langere pauze neemt, voor de lunch bijvoorbeeld.
Probeer de afleidingen die er niet op kantoor zijn, ook thuis te voorkomen. Denk hierbij aan kinderen en huisdieren. Ben je van plan om thuis te werken, zorg dan dat je op de gezette werktijden niet óók op de kinderen hoeft te letten of je hond moet uitlaten. Dat kun je – waar mogelijk – beter uitbesteden.
5. Thuiswerken, niet overwerken
Het is overigens net zo verleidelijk om thuis ellenlang door te werken. Want je hebt geen collega’s in de buurt, die om 17:00 uur uitklokken en je eraan helpen herinneren dat de werkdag voorbij is. Dus bepaal voor jezelf wanneer het mooi is geweest en zet desnoods een wekkertje. Dan weet je dat het de hoogste tijd is om uit te loggen en iets voor jezelf te gaan doen.
Thuiswerken gaat overigens niet enkel gepaard met kwaaltjes en waarschuwingen. Het is voor veel mensen juist makkelijker om thuis hun werk af te krijgen, want je wordt veel minder vaak onderbroken door collega's. In deze podcast van Bright leggen onze collega's uit hoe je er het beste van maakt.