Gloeiende groente: prachtige fotoserie boven de kassen
Kaskunst

Gloeiende groente: prachtige fotoserie boven de kassen

14-03-2020 19:32 Laatste update: 19:32

Vanuit een helikopter maakte Tom Hegen deze fantastische fotoserie van de kassen in Nederland.

Tom Hegen maakte een serie van fantastische foto’s van de kassenbouw in Nederland. Ons land herbergt ruim 9.000 hectare aan glastuinbouw, dat is ongeveer 1800 voetbalvelden. Hegen legde zijn The Greenhouse Series vanuit de lucht vast in een helikopter. Hegens idee voor de fotoserie komt voort uit het lezen van wetenschapstijdschriften, waardoor hij zich afvroeg hoe die enorme kassen in hun omgeving passen.

LED-teelt

Die rond de klok lichtgevende industrie is niet alleen prachtig in beeld te brengen, het maakt ons land ook de één na grootste voedselproducent ter wereld. Nummer 1 de VS gebruikt maar liefst 221 keer meer akkerland. 

Volgens de Verenigde Naties zal de wereldbevolking van de huidige 7,5 miljard mensen groeien tot 10 miljard in 2050. En naarmate natuurlijke hulpbronnen zoals landbouwgrond en water schaarser worden, zal het voeden van de wereld een nog grotere uitdaging worden. De Nederlandse kassen voeden mensen met minder land, door het binnenshuis verbouwen van gewassen. Bij binnentemperaturen boven de 20 graden, een constante luchtvochtigheid van rond de 80 procent tijd en het gebruik van LED-verlichting om precies te telen, om zo het hele jaar door te kunnen produceren. Daarmee verdubbelt de gemiddelde opbrengst ten opzichte van een buitenboerderij. 

Lichtvervuiling

“Nederland heeft het meest geavanceerde gebied ter wereld voor gecontroleerde milieulandbouw gecreëerd en is wereldleider op het gebied van landbouwinnovatie", schrijft Hegen als motivatie. “Maar er zijn ook gevolgen van deze teeltmethode, zoals lichtvervuiling of het telen van gewassen buiten het seizoen en het verschepen ervan over de hele wereld, zodat mensen het hele jaar door aardbeien kunnen eten. Er zijn verordeningen ontwikkeld waarbij tot 98% van de elektrische verlichting in een kasvoorziening moet worden opgevangen door middel van verduisteringsschermen en -gordijnen langs de zijkanten en daken."

De plaatjes zijn er niet minder mooi om.