Video-feestje

5 tips voor feestjes op afstand

5 tips voor feestjes op afstand
24 maart 2020 om 11:35
Laatste update: 25 maart 2020 om 21:24

Hoe vier je een feestje met je vrienden op afstand? Rutger werd door schade en schande wijs en deelt graag deze tips met je.

Ik kan je vertellen dat een feestje op afstand echt episch kan zijn. Je kunt opeens mensen uitnodigen uit het buitenland, er is constante interactie tussen iedereen én je wordt knettergek als je het niet goed doordacht hebt. Hier volgen dus vijf tips. 

Spelregels 

Zorg dat je van tevoren alle deelnemers de spelregels van je feest duidelijk hebt gemaakt. Kun je op een normaal feestje in de keuken gaan staan als de dronken oom een verhaal begonnen is over spontaan ontvlammende Tesla's, bij een feestje op afstand is iedereen even aanwezig en is aan niemand te ontvluchten. Behalve door uit te loggen.

Spreek vooraf dus goed af hoe laat je begint. Bijvoorbeeld: vanaf 20:00 de digitale inloop. Vanaf 20:15 een activiteit zoals gezamenlijke aerobics, hints, een quiz, of 30 seconds. Maak ook iedereen duidelijk dat achtergrondgeluid heel erg irritant is. Dus tv's, schoonmoeders, radio's, allemaal uit! 

Maximaal 12 mensen

Bedenk van tevoren goed hoeveel gekkigheid je aan kunt. Ik nodigde ruim 40 man uit en kon geen tool vinden die ook maar lekker 25 personen aan kon. De een na de ander haakte dus af. Uiteindelijk bleek dat Google Hangouts Meet het meest robuust was, dus daar bleven we met een man of 12 hangen.

Iedereen moet zich dan goed aan de spelregels houden, maar dan kun je echt een leuk spelletje doen. Wil je gewoon een gesprek voeren, dan raad ik je aan niet meer dan 4 mensen uit te nodigen. Die blijven bij Hangouts dan constant in beeld in plaats van eindeloos te switchen en dan kun je ook prima een spelletje doen. 

Microfoons muten

Zorg dat in die spelregels helder is wie wanneer zijn microfoon uit zet. Hoe lief je vrienden ook zijn, je wilt er geen 12 door elkaar horen praten. In alle videobel-apps kun je de microfoon uit zetten. Zo kun je bijvoorbeeld spelen met twee teams met wisselende captains die steeds de mic open mogen zetten. Dan hoor je niet meer dan de quizmaster en twee mensen tegelijk. Eventueel kunnen anderen dan via de chatfunctie meedoen. 

10 regels voor videobellen

Eén host

Mijn oud-leraar Nederlands zei ooit tegen me "elke intellectueel gelooft in de verlichte alleenheerser". In het geval van feestjes via videobel-apps is dat 100 procent waar. Er moet iemand de leiding hebben en anderen uitleggen wanneer de volgende ronde begint en wie zijn mond moet houden. Anders loopt het gegarandeerd uit de hand. Dat is bij gewone feestjes al een pré, maar online levert het een ander soort hoofdpijn op. 

Teams

Ben je met een grote groep, maak dan meerdere teams. Wij speelden een quiz met het team Wijn en het team Bier. Waarbij er van elk team voor elke vraag een andere kandidaat kwam. Dat werkte prima. Zo kun je een score bijhouden. Onze bijeenkomst was zo'n succes dat we het vaker gaan doen als vermaak op de zaterdagavond. 

Het gevolg van je goedkope internetabonnement

Terug naar de begindagen

Het leukste is dat het weer voelt als de begindagen van het internet. Voor de tijd van Facebook en Twitter, die ons een format gaven om leuk in te zijn. Een open videoverbinding is net als een lege HTML-pagina om te vullen. Alles kan, veel gaat mis, maar het voelt veel vrijer dan een app als Houseparty waarin het hele format voorbereid is. Jaron Lanier schreef in het boek "You are not a gadget" over de gevolgen van die dominante formats.

Als je een internetfeestje geeft, zul je merken dat je met een paar eigen regels, die je al doende nog kan aanpassen, veel meer plezier hebt. 

Tips voor thuiswerken