Getest: elektrische tandenborstels Boombrush en Pütz
Borstelbattle

Getest: elektrische tandenborstels Boombrush en Pütz

16-04-2020 12:56 Laatste update: 04-08-2020 19:42

De Nederlandse merken Boombrush en Pütz maken mooie, sonische tandenborstels. De oplader kan in de la, de borstel mag in het zicht. Maar welke wint de battle?

Een tandenborstel gebruik je gemiddeld zo'n twee keer per dag. Terwijl je je telefoon, je portemonnee, je tas, alles wat je dagelijks gebruikt naar smaak kunt kiezen of personaliseren, geldt dat niet voor de elektrische tandenborstel. Alles lijkt op elkaar, niets is uitgesproken, zelden goed ontworpen, en nooit een apparaat wat je met plezier in je handen neemt. Niks leuks voor de nerd kortom. De twee sonische tandenborstels Pütz en Boombrush van Nederlandse makelij brengen daar verandering in.

Het eerste dat opvalt is de prijs. Tot nog toe waren het de twee bedrijven OralB (roterende borstelkop) en Philips (sonische borstelkop) die een monopoliepositie innamen, wat de kosten hoog houdt. Zowel Boombrush als Pütz duiken daaronder, met de Pütz voor een bescheiden 39,95 euro en Boombrush voor 79 of 69 euro, waarover zo meer.

“Dan zullen de kosten wel in de opzetborstel zitten,” hoor ik je denken. Die kosten bij Pütz 12 euro voor een set van 4. Bij Boombrush kost het opzetstuk los 5 euro maar dat kan goedkoper, en dat is wat Boombrush speciaal maakt. Elias van der Linden, student Industrieel Ontwerpen in Delft en mede-oprichter van Boombrush, legt uit: “Ik zag in Amerika steeds meer de trend van subscription based services die een volledig aanbod bieden binnen bepaalde niches, zoals (sport)voeding, scheren of kleding. Hier vond ik een kans binnen de mondzorg."

"Door middel van een goed product, op tijd je kopje vervangen en goede informatie kunnen we mondzorg veel meer preventief maken in plaats van symptomatisch. Onze focus ligt bij een volledige mondzorg in abonnementsvorm waar aan de basis onze tandenborstel staat.”

En dus levert Boombrush voor 69 euro een sonische borstel met een (steeds opzegbaar) abonnement waarbij je elke drie maanden een nieuw borstelkopje krijgt opgestuurd.

Ook Pütz ziet het belang van elk kwartaal de kop vervangen en lost dat lollig op. “Op de opzetborstels staat een logo,” schrijft Marc Cats, eigenaar van Pütz en werkzaam als econoom bij de Rabobank. “In de zomer poets je met het zonnetje, in de herfst met een herfstblaadje, in de winter met een sneeuwvlokje en in de lente met een eitje als logo.”

En met die kwartaalconcepten hebben de mannen me wel te pakken. Ik poets al dit hele millennium met een elektrische tandenborstel en ik weet al net zo lang dat ik het kopje regelmatig moet vervangen. Er zijn zelfs blauwe borstelhaartjes die wit verkleuren om me daarop te wijzen. Dat valt alleen nooit op omdat het zo langzaam gaat en dus gebeurt het niet. Ik geef een pakje in de brievenbus of de ingang van een nieuw seizoen als trigger voor verwisselen een veel grotere slagingskans.

En hoe poetst dat? Ik test de knalgele Pütz, want ik word blij van geel zoals je aan mijn badkamer kan zien. De man neemt de Boombrush, ik heb uit zwart of wit een witte voor hem gekozen. “Het kriebelt,” zegt de man. Hij is van het type half minuutje stevig raggen en probeert voor het eerst elektrisch. “Voelt wel veel schoner, maar ik verveel me.” Ook ik vind mijn tanden gladder aanvoelen, alsof de mondhygiënist net gepolijst heeft. Enig verschil dat wij zien is dat Boombrush geen stompe haartjes heeft maar steeds dunner wordende, zoals een zachte kwast.

Beide borstels geven iedere 30 seconden een signaal zodat je je 2 minuten poetsen keurig per kwadrant kunt verdelen. Beiden hebben 5 standjes en gaan na 2 minuten vanzelf uit waarna ze de volgende keer als je ze aanklikt jouw favoriet onthouden hebben. Boombrush heeft voorop 5 plaatjes met een lampje erboven, Pütz laat een lichtje schijnen achter 5 woorden. Dat laatste vind ik sjieker, want als hij uit is zie je niks. Maar ja, ik ben een design freak en ik was al bevooroordeeld bij geel. 

Het geel van Pütz is mat. De zwarte Boombrush is ook mat maar de witte Boombrush is glimmend met chroomkleurige details. Boombrush is 20 gram zwaarder, wat waarschijnlijk komt door een batterij die geen verbluffende 45 dagen maar zelfs 90 dagen meegaat. Daar kan mijn OralB met 3 dagen batterijduur een puntje aan zuigen. Dat betekent dat de oplader van het badkamerplankje in de la kan verdwijnen en ook niet mee op vakantie hoeft. Bij Boombrush was de oplader al niet meer dan een USB-kabel, het stekkerblok heb je toch al in veelvoud in huis. Daar komt ook het milieubewuste van Boombrush naar voren.

De verschillen

Boombrush mikt op meer dan een borstel en levert een volledige ervaring met kopjes, tandpasta en heel veel preventieve informatie waaraan mondzorg professionals meewerken. Bovendien krijg je bij bezorging van je 3 maandelijkse borstel een envelop waarin je je opzetborstel gratis voor recycling kunt terugsturen. In Volendam worden de kopjes gescheiden in drie materialen: de haartjes, de ijzeren verbinder en het plastic. De haartjes worden omgesmolten tot nieuw koolstof granulaat, het ijzer tot bewerkbaar productie ijzer, en van het plastic worden nieuwe zogeheten pellets gemaakt voor het injection molding.

De gerecyclede zwarte pellets worden gebruikt voor nieuwe borstelkopjes, en van de witte worden andere producten gemaakt. Geen loze belofte dus en een serieus product waar niet alleen je tanden zich goed bij voelen. 

Pütz blinkt uit in strak en simpel. Het is een goedkope borstel zonder dat hij goedkoop aanvoelt, want hé, je steekt hem wel in je mond. Fijn ook dat er geen app bij geïnstalleerd hoeft te worden, of zoals Cats van Pütz het zegt: “Je hebt al genoeg apps op je telefoon die je niet gebruikt."

Deze periode van thuiswerken geeft je alle tijd om te experimenteren met je ochtendroutine. Je kunt Pütz 14 dagen gratis proberen, ze bieden daarna 1 jaar garantie. Boombrush geeft zelfs 60 dagen probeertijd en levenslange garantie mits je een refill-service aan hebt staan. Beiden koop je online in de eigen webwinkel. 

Wie de battle gewonnen heeft? Bij ons staan beiden gebroederlijk naast elkaar op het plankje, en daar blijven ze samen staan.