5g zendmast brand zendmasten straling
5G

5G-mast in brand gestoken: 3 jaar celstraf voor Brit

Update: 9 juni 2020 om 10:39
PRAAT MEE!

De rechtbank in de Engelse stad Liverpool heeft een 40-jarige man veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf voor het in brand steken van een zendmast. Hij dacht dat de 5G-mast verband hield met de verspreiding van het coronavirus.

Uit analyse van gegevens uit zijn smartphone bleek dat de 47-jarige manager op internet had gezocht naar theorieën die 5G aan het virus koppelen, voordat hij de apparatuur onder de Vodafone-mast in brand stak.

De man, die al 29 veroordelingen op zijn naam heeft staan, onder meer voor mishandeling en het bezit van een vuurwapen, heeft schuld bekend. "Ik geloof dat er een hoge mate van voorbereiding en voorbedachte rade was", zei de rechter. "Er werden aanmaakblokjes gebruikt en was het de bedoeling om de mast uit te schakelen en om aanzienlijke schade toe te brengen aan de eigendommen van anderen."

Mast 11 dagen buiten gebruik

Volgens het Openbaar Ministerie was de mast elf dagen lang buiten gebruik en wordt de schade geschat op 10.000 tot 15.000 pond (11.200 tot 16.800 euro).

Straling

In het Verenigd Koninkrijk zijn al tientallen masten in brand gestoken of pogingen daartoe gedaan. Actievoerders menen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat geen enkel bewijs. Ook zou worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.

Ook in andere landen, waaronder Nederland, is brand gesticht bij meerdere zendmasten. In Nederland zijn al zes verdachten hiervoor opgepakt. Politie en justitie zien daarbij 'geen georganiseerd crimineel verband'. 

De politie waarschuwt dat brandstichtingen ervoor kunnen zorgen dat 112 minder goed bereikbaar is. "De impact kan groot zijn en is zorgelijk en onacceptabel."

Straling en 5G: is het gevaarlijk?