
Nog meer WhatsAppfraude: nu al 700 aangiftes per week
Ongeveer 700 Nederlanders per week doen aangifte omdat ze in een vals WhatsApp-berichtje van een 'vriend' die om hulp vraagt, zijn getrapt.
Dat is meer dan twee keer zoveel als een paar maanden geleden, meldt de Fraudehelpdesk. Banken ontvingen vorige maand ongeveer 70 meldingen per dag van WhatsApp-fraude.
Vanwege de vele oplichtingen gaan de politie, de Fraudehelpdesk, Facebook en de Betaalvereniging Nederland (de koepel van banken, creditcardmaatschappijen, betaaldiensten en andere financiële instellingen) samenwerken. De Fraudehelpdesk en Facebook waarschuwen, de banken zoeken naar verdachte transacties, de politie probeert de daders op te sporen.
'Vriend in nood'
Bij zulke 'vriend-in-noodfraude' ontvangt iemand een berichtje waarin de afzender doet alsof hij of zij een familielid of een vriend is. De persoon zit in de problemen en heeft snel geld nodig. Dat berichtje kan via WhatsApp, Messenger, e-mail of sms komen.
Ouderen
De meeste slachtoffers zijn ouder dan 50 jaar. De daders halen hun informatie soms van sociale media. Ze kijken of iemand iets over zichzelf heeft geschreven. Met die informatie kunnen ze geloofwaardiger overkomen.
De Fraudehelpdesk zegt in de eerste vier maanden van het jaar al meer meldingen over zulke oplichtingspogingen te hebben gekregen dan in heel 2019.
Voorkom fraude via WhatsApp
Controleer altijd de identiteit van de persoon die jou een bericht stuurt, bijvoorbeeld door te bellen. Ook het oude, bekende nummer moet worden gebeld. Maak geen geld over voordat je echt met de bekende hebt gesproken.
Klik nooit op betaallinkjes in berichten. En deel nooit je login-codes of WhatsApp-codes.
Stel op WhatsApp de tweestapsverificatie in, zodat je moet inloggen met een extra code. Dat kan via Instellingen > Account > 'Verificatie in twee stappen'.