© Bright

EU-waakhonden onderzoeken privacybeleid TikTok

TIkTok

Privacy

EU-waakhonden onderzoeken privacybeleid TikTok

11-06-2020 13:39 Laatste update: 13:48

De socialmedia-app TikTok wordt door de privacytoezichthouders van de Europese Unie onderzocht.

De privacywaakhonden maken zich zorgen of het bedrijf, dat eigendom is van het Chinese ByteDance, de privacy van zijn gebruikers wel goed waarborgt. Vorige maand begon de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens al een onderzoek gericht op de privacy van kinderen en jongeren.

TikTok laat in een reactie weten volledig mee te werken aan het onderzoek. Het bedrijf zegt dat de privacy en veiligheid van zijn gebruikers "de hoogste prioriteit" heeft.

Chinese overheid

Ook in de Verenigde Staten ligt TikTok al enige tijd onder vuur. Daar zijn de zorgen vooral dat gegevens over Amerikaanse gebruikers in handen zouden kunnen vallen van de Chinese overheid. TikTok weerspreekt die aantijgingen.

Clearview AI

De privacywaakhonden spraken ook hun zorgen uit over het gebruik van bepaalde gezichtsherkenningssoftware, naar aanleiding van vragen over het gebruik van software van het bedrijf Clearview AI door politiekorpsen. Clearview heeft foto's van socialemedia-accounts gekopieerd om de politie te helpen verdachten te vinden die geen strafblad hebben.

De startup stelt de foto's van "het publieke internet" te halen en dat zijn technologie nog niet in de Europese Unie beschikbaar is. Wel zegt het bedrijf verzoeken van EU-burgers om persoonlijke data te vernietigen te behandelen.

De EU heeft zich eerder al afgevraagd of er een wettelijke basis bestaat voor het gebruik van de technologie van Clearview AI. Vermoedelijk voldoet die niet aan de Europese privacyrichtlijn AVG.