Datalek bij maaltijdbezorger Foodora, gegevens 48.000 Nederlanders op straat
Adressen en telefoonnummers

Datalek bij maaltijdbezorger Foodora, gegevens 48.000 Nederlanders op straat

16-06-2020 08:17 Laatste update: 08:41

De persoonsgegevens van 48.000 Nederlandse gebruikers liggen op straat na een datalek bij maaltijdbezorger Foodora. Dat blijkt uit een analyse van de gelekte database door RTL Nieuws.

Het gaat om de namen, afleveradressen, telefoonnummers en afleveropmerkingen van mensen en bedrijven die de dienst hebben gebruikt. 

In de database staan ook gebruikerswachtwoorden. Deze zijn versleuteld opgeslagen, waardoor ze in eerste instantie niet leesbaar zijn. 

Gestopt

Foodora was van 2016 tot en met 2018 actief in Nederland. Het bedrijf trok zich daarna terug omdat niemand de Nederlandse tak wilde overnemen. Klanten konden via het bedrijf maaltijden bij restaurants bestellen, die vervolgens door koeriers werden geleverd.

Het datalek werd voor het eerst opgemerkt door DataBreachToday, dat de gegevens onder andere op een populair forum aantrof. Daar was de informatie sinds 19 mei te downloaden. 

Mensen uit 14 landen zijn door het lek getroffen. Naast Nederland gaat het ook om gebruikers uit Duitsland, Spanje, Frankrijk, Lichtenstein, Italië, Oostenrijk, Hong Kong, Canada, Zweden, Noorwegen, Australië, de Verenigde Arabische Emiraten en Singapore.

Onderzoek gestart

Het Duitse moederbedrijf Delivery Hero is een onderzoek gestart naar het datalek. "We werken nauw samen met onze beveiligings- en privacyteams en de lokale autoriteiten om de oorzaak van dit lek te vinden.", aldus een verklaring. Daarnaast moet Foodora alle getroffen gebruikers informeren.

Controleer je gegevens

Op de website Have I Been Pwned kun je kijken of jij ook in het datalek voorkomt. Deze website verzamelt datalekken en checkt of jouw e-mail ergens te vinden is. 

Kijk ook: met deze telefoon kijk je door voorwerpen