© TNO

'Proef met zonnefolie op vangrail was succes'
Solar snelweg

'Proef met zonnefolie op vangrail was succes'

17-06-2020 11:57 Laatste update: 11:58

Een proef met het opwekken van stroom met behulp van flexibele zonnefolie op vangrails langs een Nederlandse weg is succesvol verlopen. Dat meldt onderzoeksinstituut TNO woensdag.

De flexibele zonnecellen bleven volgens TNO goed functioneren onder alle weersomstandigheden. Alleen was de totale energie-opbrengst wat lager dan vooraf was verwacht. "De nieuwe inzichten zijn nuttig om deze technologie te verbeteren en straks in de praktijk te kunnen toepassen."

TNO deed de proef samen met onder meer de provincie Noord-Holland. De proefopstelling met flexibele zonnefolie op 72 meter dubbele vangrail heeft een jaar lang gedraaid langs de N194 bij Heerhugowaard.

Eerste in zijn soort

Het ontwerp is volgens TNO wereldwijd de eerste in zijn soort. "Er is geen sprake geweest van vochtindringing of defecten en de opstelling leverde tot het eind energie, hoewel iets minder dan verwacht."

De opbrengst van de proefopstelling was ongeveer 1.200 kilowattuur (kWh) per jaar, terwijl een opbrengst van ongeveer 1800 kWh/jaar was verwacht, het verbruik van een gemiddeld 1-persoonshuishouden.

Verbeteringen nodig

Er werden flexibele 'dunnefilmzonnecellen' gebruikt, omdat gewone zonnepanelen te stijf zijn en te gevaarlijk bij aanrijdingen. Volgens TNO zijn er nog meerdere grote verbeteringen nodig, waaronder aan de beschermende afdekkap op de zonnecellen.

Ook moeten volgens TNO de kosten verder omlaag om met zo'n geïntegreerd systeem "rendabel en duurzaam" energie te kunnen opwekken. "Bij het herontwerp moeten daarom ook de installatiekosten, vaak de grootste kostenpost van een zonnesysteem, veel aandacht krijgen."

De flexibele zonnefolies zouden ook gebruikt kunnen worden op geluidsschermen en andere bouwwerken langs de weg.