Bedrijven achter Tinder en Fortnite kritisch over App Store Apple

Bedrijven achter Tinder en Fortnite kritisch over App Store Apple

17-06-2020 17:29 Laatste update: 19-06-2020 20:31

Fortnite-maker Epic Games en Tinder-moederbedrijf Match Group hebben kritiek op Apples beleid rondom de App Store.

Daarmee sluiten de bedrijven zich aan bij onder andere Spotify en Basecamp, die eerder ook kritisch waren over hoe Apple met de App Store omgaat. 

De techgigant wordt in Europa onderzocht voor machtsmisbruik met de App Store, omdat appmakers verplicht zijn het betaalsysteem van Apple te gebruiken. Hierdoor gaat 30 procent van alle omzet naar het bedrijf. 

Gelijk speelveld

"Apple heeft het over een gelijk speelveld", schrijft Epic Games-CEO Tim Sweeney op Twitter. "Voor mij betekent zoiets dat alle ontwikkelaars vrij zijn om betalingen op allerlei manieren te verwerken."

Sweeney vindt ook dat iPhone-bezitters apps ook buiten de App Store moeten kunnen installeren. Dat is op dit manier niet mogelijk: de appwinkel van Apple is de enige plek om nieuwe applicaties te vinden en installeren.

'Apple dwingt'

"Apple is een partner van ons, maar ook een dominant platform dat het merendeel van de consumenten dwingt meer te betalen voor apps met digitale diensten", stelt een woordvoerder van Match Group tegenover The Verge. Daarmee wordt verwezen naar de 30 procent van de omzet die Apple in beslag neemt. Sommige appmakers rekenen dit extra bedrag bovenop de verkoopprijs, waardoor gebruikers meer betalen.

"We staan er voor open om dit met Apple te bespreken en een eerlijke manier te vinden om de kosten te verdelen binnen de gehele App Store."

Spotify

Apple ligt al langer overhoop met Spotify, die om vergelijkbare redenen kritisch was over Apple. Volgens de muziekdienst heeft Apple Music hierdoor een oneerlijk voordeel ten opzichte van Spotify, omdat Apple niet 30 procent aan zichzelf hoeft af te dragen.

Het is nog onduidelijk wanneer Brussel zijn onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik zal afronden. Naast de App Store wordt ook gekeken of betaaldienst Apple Pay een oneerlijk voordeel misbruikt.

Getest: de nieuwe Motorola Edge

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s