© Robin Utrecht

Internetoplichting explodeert door corona, minder inbrekers en zakkenrollers

Archieffoto. Met dit soort nep-smsjes proberen oplichters geld af te troggelen.

Politiecijfers

Internetoplichting explodeert door corona, minder inbrekers en zakkenrollers

19-06-2020 16:35 Laatste update: 22-06-2020 08:00

Tijdens de coronacrisis is het aantal gevallen van cybercrime gigantisch toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de politie. Het aantal meldingen van digitale misdaad is bijna zeven keer zo hoog als in voorgaande jaren.

Vorige maand werden 1869 meldingen van cybercrime gedaan bij de politie. In vergelijking met dezelfde maand in de afgelopen drie jaar is dat 6,8 keer meer. Het gaat dan bijvoorbeeld om oplichting via Marktplaats of WhatsApp, of om het stelen van inlog- en betaalgegevens (phishing).

De afgelopen jaren neemt het aantal cybercrime-meldingen al gestaag toe, maar sinds de coronacrisis is uitgebroken, gaat het pas echt door het dak.  

Meldingen cybercrime

De stijging is ook terug te zien bij het aantal meldingen van fraude, maar hier zit een overlap in. Fraude via internet wordt zowel bij fraude als bij cybercrime meegeteld. 

Belastingdienst of familielid

Banken waarschuwden eerder al voor een 'schrikbarende' toename van WhatsApp-fraude, waarbij oplichters zich voordoen als een vriend of familielid en zo proberen geld af te troggelen. 

Bij een andere populaire vorm van oplichting verstuurt een crimineel een bericht dat zogenaamd afkomstig is van de Belastingdienst. Er wordt gedreigd met boetes of een deurwaarder als je niet snel betaalt. 

Terwijl internetoplichters hun kans schoon zien, ervaren andere criminelen vooral de nadelen van de coronacrisis. Er zijn geen toeristen en mensen zijn veel meer thuis, en dus is het aantal meldingen van zakkenrollen en woninginbraak flink gedaald. Beide vormen van misdaad zijn ruim gehalveerd.

Minder overvallen, iets meer drugshandel

Ook het aantal overvallen is fors gedaald, net als het diefstal van fietsen, bromfietsen en auto's. Het aantal meldingen van alle misdrijven bij elkaar was ruim 5 procent lager dan in de voorgaande drie jaar. 

Het aantal inbraken uit een opslagbox of schuur is wel toegenomen: dat lag 11 procent hoger dan voorgaande jaren. Ook drugshandel is licht toegenomen. 

Verschil per misdrijf

Voorkom fraude via WhatsApp

Controleer altijd de identiteit van de persoon die jou een bericht stuurt, bijvoorbeeld door te bellen. Ook het oude, bekende nummer moet worden gebeld. Maak geen geld over voordat je echt met de bekende hebt gesproken.

Klik nooit op betaallinkjes in berichten. En deel nooit je login-codes of WhatsApp-codes.

Stel op WhatsApp de tweestapsverificatie in, zodat je moet inloggen met een extra code. Dat kan via Instellingen > Account > 'Verificatie in twee stappen'.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s