
Getest: beveiligingscamera Ring Video Doorbell 3
De Ring-deurbel van Amazon heeft een nieuwe versie. Bright-reviewer Rutger Middendorp schroefde hem naast de deur en checkte wat er nieuw is.
De gebruiksvoorwaarden van de Ring-deurbel van Amazon waren altijd zodanig losjes als het om je privacy ging, dat het apparaat niet echt aan te raden was. Inmiddels heeft Amazon's Ring stappen gezet om het (op papier in ieder geval) beter te regelen en dus durven we de Ring Video Doorbell 3 wel te installeren.
Ring heeft inmiddels een flink aanbod aan deurbellen. Vijf verschillende types kun je kopen. De oude Video Doorbell 2 is de instapper voor 99 euro, de Video Doorbell 3 die wij nu testen kost 199 euro en daarboven heb je dan nog de Pro (279 euro) en de Elite (399 euro). Voor wie een spionnetje in de deur heeft, is er ook nog de Door View Cam.
De Ring Doorbell 3 heeft 'verbeterde bewegingsdetectie' en een 'verbeterde wifi-verbinding'. Verder zijn er geen opvallend betere specs ten opzichte van de nu de helft goedkopere Ring Doorbell 2. Je kunt trouwens na aanschaf nog kiezen of je het aluminium of zwarte frontje wilt gebruiken. Ze zitten beide in de doos.
Installatie
De installatie is eenvoudig. Je kunt kiezen om hem zo aan de muur te schroeven en de accu te gebruiken. Je zult dan wel eens in de 3 tot 4 maanden (afhankelijk van hoe vaak je meekijkt met de camera) de accu op moeten laden. Terwijl je accu op de lader ligt, heb je dan even geen werkende deurbel. Je kunt dus ook beter installeren door hem op de bestaande bedrading aan te sluiten, mits die tussen de 8 en 24 volt levert. Niet alleen heb je dan nooit meer een lege batterij, je gewone binnenbel gaat ook over als er op de knop wordt gedrukt.
We kregen ook de nieuwe Chime-bel meegeleverd en die is een stuk fraaier dan de oude unit van Ring. Met stof bekleed, klein en vierkant. In tegenstelling tot het plastic ding met antennes dat hiervoor leverbaar was. Het geluid is nog steeds niet echt hifi en voor een apparaatje dat niets anders hoeft te doen dan een geluid afspelen mag je voor 35 euro toch wel meer verwachten.

Nadat je het apparaat vast hebt geschroefd is installatie door iedereen te doen. Met de Ring-app word je stap voor stap door het proces geleid. Bij ons liep daarin een update vast, maar na een beetje vogelen konden we dat handmatig afronden. Met behulp van QR-codes achterop de deurbel en de gong was toevoegen van apparaten een eitje en ook het koppelen van het apparaat aan het eigen netwerk ging soepel. Bij bijvoorbeeld Sonos kan het nog wel eens gedoe zijn om te wisselen van je eigen netwerk naar het netwerk van het apparaat. Ring heeft dat goed doorontwikkeld.
De deurbel zelf zit met anti-diefstalschroeven vast in de deurpost. De accu is er wel eenvoudig uit te jatten. Maar gezien die maar 25 euro kost en verder nergens bruikbaar voor is, zal dat risico niet enorm zijn. Ring biedt je trouwens een nieuwe camera als hij gestolen wordt.

Abonnement
De Ring Video Doorbell 3 is een prima apparaat, maar met de concurrentie van zijn eigen voorganger voor de helft van het geld (zolang hij nog te koop is) is hij moeilijk aan te raden.
Wil je alles uit het apparaat halen, dan zul je ook nog een abonnement moeten nemen op Ring Protect. Voor 3 euro per maand per apparaat worden de video’s van je deurbel in de cloud opgeslagen. Voor 10 euro per maand kun je van een oneindig aantal Ring-apparaten video opslaan.
Niet richten op openbare weg
Denk er om voordat je overgaat tot de aanschaf van een video-deurbel dat het constant filmen van de openbare weg in Nederland verboden is. Kijk je uit op je eigen oprit, dan is er niet zoveel aan de hand. Je zult formeel ook moeten aangeven dat er gefilmd wordt met één van de stickers in de doos.
Volg onze updates over smart home