Ruim 4 jaar cel voor online oplichting via webshops
Internetoplichting

Ruim 4 jaar cel voor online oplichting via webshops

24-06-2020 13:37 Laatste update: 13:38

ANP / Bright

De rechtbank in Lelystad heeft een 43-jarige man uit Blaricum veroordeeld tot 4,5 jaar cel, wegens het oplichten van ruim 150 mensen via webshops.

In een half jaar tijd harkte hij tienduizenden euro's binnen zonder ooit iets te leveren. De man is al eerder veroordeeld tot forse celstraffen voor soortgelijke misdrijven.

De Blaricummer bood spullen aan op webshops, zoals witgoed. Als de klanten hun bestelling hadden gedaan, hield hij ze met smoezen over bezorgproblemen of verhuizingen aan het lijntje. Uiteindelijk verdween de website en hadden de gedupeerden het nakijken.

Gewetenloos

De rechtbank noemt zijn praktijken "gewetenloos en geraffineerd" en omschrijft de man als "een hardnekkige recidivist". De rechter bepaalde ook dat de man vijf jaar lang geen onderneming mag besturen.

Tips voor veilig online shoppen:

Misbruik persoonsgegevens

Nadat zijn webshop failliet werd verklaard en de website uit de lucht was, bouwde de man een nieuwe webshop waarmee hij opnieuw mensen oplichtte. "Hij maakte hierbij ook misbruik van persoonsgegevens van een oud-werknemer, door de webshop op diens naam te zetten."

Ook vervalste de man een huurcontract voor een adreswijziging bij de Kamer van Koophandel en gaf hij niet zijn volledige administratie aan de curator, waardoor het faillissementsonderzoek is bemoeilijkt.