'VS wil ook onderzoek naar machtsmisbruik Apple met App Store'
App Store-beleid onder vuur

'VS wil ook onderzoek naar machtsmisbruik Apple met App Store'

24-06-2020 16:05 Laatste update: 16:11

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou de eerste stappen zetten richting een mededingingsonderzoek naar Apple.

Dat zeggen ingewijden tegen Politico. Vorige week kondigde de Europese Commissie al een onderzoek aan naar mogelijk machtsmisbruik van Apple met zijn App Store en betalingsdienst Apple Pay. Ook het Amerikaanse onderzoek zou zich op de App Store richten.

Ontwikkelaars klagen steeds vaker over de App Store, de enige manier om apps uit te geven voor de iPhone, iPad, Apple TV en Apple Watch. Apple bepaalt de regels en handhaaft die streng, maar ontwikkelaars klagen over inconsequent handelen en een oneerlijke concurrentie van diensten die Apple zelf aanbiedt.

‘Gemakkelijke tijden zijn voorbij’

De Amerikaanse overheid zou na de Europese aankondiging begonnen zijn met gesprekken over een eigen antitrustonderzoek. De ‘makkelijke tijden’ voor Apple zouden voorbij zijn, na jaren waarin de mededingingsautoriteiten in de VS vooral keken naar Google, Facebook en Amazon.

De procureurs-generaal van verschillende staten zouden zich bij het onderzoek aansluiten, onduidelijk is welke staten en hoeveel.

iOS groot in VS

Tot nu toe bleef onderzoek mede uit omdat Apple geen meerderheidspositie op de markt had. Vooral in de VS verandert dat nu: iOS blijft daar in populariteit groeien, ten koste van het aandeel van Android. Als iPads worden meegeteld, is het aandeel van iOS op de Amerikaanse markt 58 procent, meldt Politico.

Spotify klaagt over ongelijk speelveld

De bekendste klager over het App Store-beleid is Spotify, dat vorig jaar al een klacht indiende bij de Europese Commissie. De muziekdienst vindt het oneerlijk dat het 15 tot 30 procent van zijn inkomsten aan Apple moet betalen, zolang gebruikers zich via hun iPhone-app op de dienst abonneren. Verwijzen naar een eigen betaalsysteem is in iOS-apps verboden.

Ondertussen staat Apples eigen dienst Apple Music standaard ingesteld op Apple-apparaten. Functies als Siri openen de Apple Music-app als gebruikers om muziek vragen.

Apple doet aanpassingen

Inmiddels is er wat beweging op dat vlak: gebruikers kunnen Siri bijvoorbeeld vragen muziek via Spotify te draaien. Met het deze week aangekondigde iOS 14 kunnen gebruikers zelf kiezen welke browser en e-mail-app zij als standaard willen gebruiken. Ook zet Apple zijn eigen platforms meer open voor externe ontwikkelaars.

De grote veranderingen in iOS en MacOS: