Google gaat zoekgeschiedenis nieuwe gebruikers automatisch wissen
Privacy

Google gaat zoekgeschiedenis nieuwe gebruikers automatisch wissen

24-06-2020 17:55 Laatste update: 18:00

Google gaat de zoekgeschiedenis van nieuwe gebruikers na anderhalf jaar automatisch wissen. Tot op heden werd die data standaard bewaard.

Dat belooft het bedrijf op zijn blog

De beleidswijziging heeft ook invloed op de bewaartijd van locatiegeschiedenis en stemcommando's voor Googles stemassistent, die net zo snel worden verwijderd. Het bewaren van locatiegeschiedenis staat standaard uitgeschakeld, maar kan worden geactiveerd. 

Het was al mogelijk om zoekgeschiedenis bij Google te laten wissen, maar dat moesten gebruikers met de hand instellen. De nieuwe maatregel zorgt ervoor dat de data automatisch wordt gewist. Het is ook mogelijk de bewaartijd te verkorten naar drie maanden.

Oude gebruikers waarschuwen

Hoewel de optie niet voor oude gebruikers wordt gewijzigd, zal Google bezoekers van YouTube en zijn zoeksite wel attenderen op de mogelijkheid. Daarmee wil het bedrijf meer mensen aansporen de zoekgeschiedenis op termijn te wissen.

Daarmee sluit Google een compromis met critici die zich de afgelopen jaren uitspraken tegen het databeleid van de techreus. Door wel de meest recente informatie te bewaren, heeft Google alsnog gegevens om bijvoorbeeld gepersonaliseerde advertenties mee te tonen.

Op de volgende pagina kun je instellen welke gegevens automatisch gewist moeten worden.

Eerste indruk: Google Nest Wifi