'Chinese leger heeft controle over Huawei en Hikvision'
Mogelijk nieuwe sancties

'Chinese leger heeft controle over Huawei en Hikvision'

25-06-2020 08:13 Laatste update: 08:13

Het Chinese leger zou techbedrijven Huawei en Hikvision bezitten of er controle over hebben. Dat stelt de regering-Trump in een document dat de basis kan vormen voor nieuwe maatregelen tegen de Chinese bedrijven.

Dat meldt Reuters op basis van een Amerikaans document dat het persbureau heeft ingezien.

De lijst van twintig bedrijven, waarvan Washington beweert dat het de steun van het Chinese leger heeft, omvat ook China Mobile Communications en China Telecommunications. Ook vliegtuigmaker Aviation Industry Corp of China staat op de lijst.

Reuters heeft van bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie in de VS de authenticiteit van het document bevestigd gekregen. Het document zou naar het Congres zijn gestuurd. Op basis hiervan kan Trump nog strengere sancties tegen de bedrijven opleggen.

Spionage

Huawei en andere Chinese bedrijven worden door de VS al langer beschuldigd van spionage voor de Chinese overheid. Washington noemde het in dat verband al eens "waanzin" om technologie van Huawei te gebruiken. Huawei en Hikvision ontkennen de beschuldigingen.

Huawei is een van de grootste fabrikanten van smartphones en een belangrijke leverancier van telecomapparatuur, onder meer voor 5G-netwerken. Hikvision is een van de grootste producenten van bewakingscamera's. Het bedrijf levert ook camera's en andere producten in Nederland en heeft een Europees hoofdkantoor in Hoofddorp. Hikvision noemt beschuldigingen tegen Reuters 'ongegrond' en zegt 'geen Chinees militair bedrijf' te zijn.

Beide bedrijven stonden al langer op de Amerikaanse sanctielijst, waardoor Amerikaanse bedrijven beperkt zijn om zaken met hen te doen. Zo moet Huawei zijn nieuwe smartphones leveren zonder de Google-diensten en de Android-appwinkel Play Store.

Review: Huawei P40 Pro