Google gaat media betalen voor artikelen
Google Nieuws

Google gaat media betalen voor artikelen

25-06-2020 10:33 Laatste update: 10:54

Google heeft afspraken gemaakt met uitgevers om te betalen voor journalistieke artikelen. Google bereidt met de samenwerkingen en licentiebetalingen een eigen online nieuwsdienst voor, die later dit jaar gelanceerd zou moeten worden.

Met enkele Nederlandse mediabedrijven is Google nog in onderhandeling over de nieuwe online nieuwsdienst, meldt de Financial Times. "De gesprekken in Nederland zijn in een vergevorderd stadium, maar zijn nog niet afgerond." Om welke bedrijven het gaat, is nog niet bekend. 

In Duitsland gaat Google een samenwerking aan met de kranten Der Spiegel en Frankfurter Allgemeine Zeitung. In Australië gaat het om de uitgever van titels als InQueensland en InDaily en in Brazilië wordt samengewerkt met mediabedrijf Diarios Associados.

Volgens een Google-topman zal worden betaald voor 'kwaliteitsjournalistiek'. Er zijn geen financiële details gemeld. Google belooft dat de artikelen technische verbeteringen krijgen waardoor 'mensen dieper kunnen ingaan op complexe verhalen'. Ook kunnen gebruikers 'op de hoogte blijven en kennis maken met een scala aan verschillende interesses en onderwerpen'. 

Onder druk

Dit zal uitgevers helpen geld te verdienen met goede journalistieke verhalen, zegt het zoekbedrijf. Google stelt dat hoogwaardige journalistiek nu van groot belang is, gezien de coronacrisis en het wereldwijde debat rond racisme.

Google staat, net als Facebook, al jaren onder druk van nieuwsleveranciers en overheden over de omgang met nieuwsartikelen en de sterke grip op de markt van digitale advertenties. 

Kijk ook: de vernieuwingen in iOS en macOS