© Facebook

Facebook toont waarschuwing bij delen oude artikelen
3 maanden of ouder

Facebook toont waarschuwing bij delen oude artikelen

26-06-2020 11:02 Laatste update: 11:02

Facebook toont voortaan een waarschuwing als gebruikers een artikel willen delen dat drie maanden oud of nog ouder is.

Het gaat om artikelen die al op Facebook zijn geplaatst, en die gebruikers met de deelknop opnieuw willen verspreiden. Als zo’n bericht meer dan 90 dagen oud is, krijgen gebruikers voortaan een melding te zien, meldt Facebook.

De melding toont hoe oud het bericht ongeveer is, en biedt de opties om terug te gaan of het artikel toch te delen. Facebook onderkent dat oudere artikelen die buiten hun originele context worden gedeeld, kunnen bijdragen aan de verspreiding van desinformatie of een verkeerde blik op het nieuws.

‘Context is belangrijk’

Vooral nieuwuitgevers zouden hun zorgen hebben uitgesproken over oudere nieuwsverhalen die plotseling weer de ronde doen. “Uit intern onderzoek is gebleken dat de publicatiedatum van een artikel een belangrijk stuk context is dat mensen helpt te beslissen wat ze willen lezen, vertrouwen en delen”, aldus John Hegeman van Facebook.

De stap is volgens Facebook een uitbreiding van de contextknop die in 2018 aan nieuwsartikelen werd toegevoegd. Met de ‘over dit artikel’-knop kunnen lezers meer te weten komen over de afkomst en betrouwbaarheid van het artikel.

Kijk ook: op selfie-safari in Insta-musea