TikTok stopt met stiekem kopiëren klembord iOS-gebruikers

Met TikTok kunnen gebruikers muziek- en dansvideo's uploaden.

Betrapt

TikTok stopt met stiekem kopiëren klembord iOS-gebruikers

26-06-2020 09:05 Laatste update: 09:05

De populaire socialmedia-app TikTok belooft dat het niet meer stiekem de informatie zal uitlezen op het klembord van iOS-gebruikers staat.

Gebruikers van de bètaversie van iOS 14 ontdekten deze week dat TikTok continu het klembord uitleest. iOS 14 bevat nieuwe privacyfuncties en geeft een melding elke keer dat een app het klembord uitleest.

Een app kan dan zien welke tekst gebruikers hebben gekopieerd, ook als dat gevoelige data zoals een wachtwoord is. In het geval van TikTok gaf iOS 14 de melding continu: de app keek onophoudelijk op het klembord van gebruikers.

Functie wordt verwijderd

TikTok zegt tegen The Telegraph dat er van spioneren van gebruikers geen sprake is, en dat de gegevens op het klembord niet verzameld worden. TikTok leest het klembord uit om “herhaaldelijk spamgedrag” te detecteren, bijvoorbeeld wanneer gebruikers continu dezelfde tekst onder een video proberen te plaatsen.

De functie wordt met de eerstvolgende iOS-update uit de app van TikTok verwijderd, de update is al bij Apple ingediend.

Meer apps doen dit

TikTok is niet de enige app die continu het iOS-klembord bekijkt. Ook AccuWeather, Overstock, AliExpress, Call of Duty Mobile, Patreon en Google News doen het volgens The Telegraph. Het is niet duidelijk waarom die apps het doen.

iOS 14 verschijnt dit najaar. Ontwikkelaars kunnen sinds maandag een eerste testversie installeren, in juli volgt een publieke bèta die door iedereen geïnstalleerd kan worden.

Volg Bright ook op TikTok.

De grote veranderingen voor iPhone, iPad en Mac: