Ontwikkel-Mac met Apple-chip getest: sneller dan Surface Pro X
Developer Transition Kit

Ontwikkel-Mac met Apple-chip getest: sneller dan Surface Pro X

30-06-2020 09:59 Laatste update: 12:41

De eerste Mac met een Apple-chip is op de pijnbank gelegd, en presteert nu al beter dan de Microsoft Surface Pro X, ook een computer met een ARM-chip.

Apple stapt met zijn Mac-computers vanaf later dit jaar over van chips van Intel op chips van eigen makelij. Om te zorgen dat apps goed werken op die nieuwe chips, kunnen ontwikkelaars bij Apple een Developer Transition Kit huren; een Mac mini met daarin de Apple A12Z-chip uit de nieuwste iPad Pro.

Apple vroeg ontwikkelaars om geen zogenoemde benchmarks te draaien op het apparaat: software die de prestaties van de chip meet. Verschillende ontwikkelaars deden dat toch, blijkt uit cijfers van de populaire software Geekbench, meldt MacRumors.

Hoge scores

Gemiddeld scoort de chip van Apple 811 punten als een enkele processorkern wordt gebruikt, en 2871 punten als alle kernen worden gebruikt. Die score is opvallend, want Geekbench is nog niet geschikt gemaakt voor de nieuwe chips van Apple.

De software wordt via emulator Rosetta 2 gedraaid, een programma dat Intel-apps vertaalt zodat de ARM-chip van Apple ze kan draaien. Die vertaalslag kost processorkracht, waardoor de werkelijke score nog hoger zal liggen.

Nu al beter dan Microsoft

Toch scoort de chip van Apple nu al beter dan die van de Surface Pro X van Microsoft. Die tablet werd in oktober 2019 onthuld en is de eerste met een ARM-chip die door Microsoft is ontworpen in samenwerking met chipmaker Qualcomm, de Microsoft SQ1. Net als de A12Z is de SQ1 ontworpen voor een premium tablet, en daarom het meest geschikt als vergelijkingsmiddel.

De Surface Pro X kan de Geekbench-software native draaien – zonder vertaalslag. Toch scoort de SQ1-chip van Microsoft gemiddeld 726 punten als een enkele processorkern wordt gebruikt, en 2831 punten als alle kernen worden gebruikt.

'Apple-chips worden erg snel'

De eerste Macs met eigen Apple-chips zullen gebaseerd zijn op de Apple A14-chip voor de nieuwe iPhones van later dit jaar. De Apple A12Z-chip is grotendeels gelijk aan de A12-chip die het bedrijf twee jaar geleden uitbracht.

Experts verwachten dat Macs met een nieuwe, speciaal ontworpen chips nog veel sneller zullen worden. Het bedrijf is niet van plan een Mac met de A12Z-chip op de markt te brengen. Apple wil zijn volledige Mac-lijn binnen twee jaar voorzien van eigen chips.

De nieuwe Surface-laptops van Microsoft: