© Bright

Elk gordijn 'slim' maken, is dat wat?
Review: Slide

Elk gordijn 'slim' maken, is dat wat?

30-06-2020 21:45 Laatste update: 22:11

Er komen steeds meer slimme gordijnen op de markt. Dit zijn gordijnen die automatisch elektrisch open- en dicht gaan en ook nog via internet te besturen zijn. De Nederlandse vinding Slide kan elk gordijn 'slim' maken. Bright testte het.

Slide is een ingenieus systeem waarbij je een of twee gordijnen aan een draad verbindt, waarna een motor deze draad aan kan trekken. Hiermee openen of sluiten de gordijnen. Slide is te besturen via een app of door een klein rukje een gordijn te geven. Je kan het systeem ook met Google Home verbinden, waarna je via de spraakassistent Google Assistent de gordijnen kan openen.

In principe werkt Slide met alle gordijnen, maar niet met alle gordijnrailsen. Zo kan een rails geen afgebogen hoek hebben, roedes werken ook niet en moeten de gordijnen uit twee symmetrische delen bestaan, of elk gordijn moet zijn eigen Slide krijgen. Dan lopen de kosten wel snel op.

Concurrentie

Elke Slide kost namelijk 299 euro voor 1 rails tot 6 meter breed. Dat is veel geld, maar het valt mee als je het vergelijkt met andere elektrische gordijnrailsen. Somfy kost voor mijn formaat, zo'n 3,5 meter, net iets meer dan 300 euro en dan moet je dus wel een nieuwe rails installeren. Wil je een rails van Forest, dan betaal je al snel meer dan 500 euro. De rolgordijnen van IKEA zijn maximaal 140 cm breed, dus dan zou ik er hier 3 naast elkaar moeten hangen, voor zo’n 450 euro. Maar daar zitten dan wel de gordijnen bij.

Grootste concurrent voor Slide is de Aqara-gordijnopener van Xiaomi. Die kost maar rond de 100 euro, maar is moeilijk verkrijgbaar in Nederland en werkt maar op één type rails, plus de handleiding is in het Chinees. Wat dan wel weer een voordeel is, is dat de Xiaomi-versie wel ondersteuning heeft voor Apples HomeKit en Slide niet.

Ik vind dat Slide een mooi product heeft neergezet met een best scherpe prijs. Als je door de strenge selectie komt, dus als je rails geschikt is, zou ik hiervoor gaan.

Kijk ook: dit zijn de rolgordijnen van IKEA